Protest tegen film en VS krijgt steun

Yemeni protesters break a window of the U.S. Embassy during a protest about a film ridiculing Islam's Prophet Muhammad, in Sanaa, Yemen, Thursday, Sept. 13, 2012. Dozens of protesters gather in front of the US Embassy in Sanaa to protest against the American film "The Innocence of Muslims" deemed blasphemous and Islamophobic. (AP Photo/Hani Mohammed)
Yemeni protesters break a window of the U.S. Embassy during a protest about a film ridiculing Islam's Prophet Muhammad, in Sanaa, Yemen, Thursday, Sept. 13, 2012. Dozens of protesters gather in front of the US Embassy in Sanaa to protest against the American film "The Innocence of Muslims" deemed blasphemous and Islamophobic. (AP Photo/Hani Mohammed) AP

De Amerikaanse regering heeft gisteren nog eens bezworen beslist niets te maken te hebben met de Amerikaanse anti-islam film die de afgelopen dagen heeft geleid tot protesten in het Midden-Oosten en de dood van de ambassadeur in Libië. „We verwerpen absoluut zijn inhoud en boodschap”, benadrukte minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. Maar vanochtend werden na afloop van het Vrijdaggebed algemeen massale anti-Amerikaanse protesten verwacht in islamitische landen, ook buiten het Midden-Oosten, waarbij nieuw geweld zeker niet was uit te sluiten. Sinds de aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi van dinsdag zijn de veiligheidsmaatregelen bij Amerikaanse vertegenwoordigingen verscherpt. Clinton zei dat de film, waarin de profeet Mohammed als pedofiel en bedrieger wordt afgebeeld, „kennelijk een zeer cynisch doel heeft: om een grote religie zwart te maken en woede uit te lokken”.

Dat hebben verscheidene mensen in de VS die bij de film zijn betrokken ook bevestigd. Maar in landen als Libië en Egypte hebben min of meer extremistische geestelijken en groepen de film aangegrepen om voor eigen doelen anti-Amerikaanse protesten te organiseren. In Soedan is voor vandaag zelfs met steun van het regime tot betogingen opgeroepen.Omgekeerd veroordeelde de Syrische Nationale Raad, een overkoepelende oppositieorganisatie, niet alleen de film maar ook de protesten ertegen. Maar de SNC heeft dan ook Amerikaanse steun nodig.Schimmenspel film: pagina 12