Poetin: ik ving wild natuurlijk niet zelf

Natuurlijk waren ze van tevoren voor hem gevangen en had hij dat niet zelf gedaan, de tijger, het luipaard, de ijsbeer en de andere wilde dieren waarmee president Poetin zich graag laat fotograferen. Maar daar ging het niet om, vertelde hij deze week tegen een van de meest kritische journalisten van het land. Masja Gessen schreef voor tijdschrift Bolsjoj Gorod een verslag van haar onverwachte gesprek met de Russische president.

Gessen had vorige week gezegd dat het aan de president te danken was dat zij haar baan als hoofdredacteur bij het tijdschrift Rond de Wereld had verloren. Zij had geweigerd een verslag te laten maken van Poetins vlucht in een vliegtuigje met kraanvogels in Siberië. Eerder schreef Gessen het zeer kritische boek De man zonder gezicht over de president.

„Ik heb gehoord dat ze u hebben ontslagen. En dat ik ongewild schuldig ben aan deze gebeurtenis”, zei Poetin telefonisch. „Ik wil mijn medeleven uitspreken.” Daarna nodigde hij haar en haar uitgever uit op het Kremlin. Poetins persvoorlichter zegt dat ze het gesprek op enkele details na goed heeft weergegeven.

Gessen legde Poetin voor dat de dieren waarmee hij poseert worden gedrogeerd. „Helaas werkt het in dit land zo, dat als u ergens aan deelneemt, die deelname het belangrijkst wordt, en de natuur zich moet aanpassen.” Daar had ze problemen mee. „Daar scheld ik zelf ook op”, antwoordde Poetin. Maar het gaat hem erom aandacht te vestigen op de problemen met de dieren.

Tegen de uitgever zei Poetin dat hij Gessen niet stante pede had moeten ontslaan. Maar, meende hij, „in een tijdschrift moet discipline heersen, net als in het leger.” Hij stelde aan Gessen voor dat ze zou ophouden met ruziën en terug zou keren.

„Ik ga niet terug”, schrijft zij. „Gewoon omdat ik niet kan werken voor een blad waar de hoofdredacteur wordt aangesteld door Poetin.” Ze is nu baas van Radio Svoboda.