Poetin: ik vang al die ijsberen en tijgers natuurlijk niet zelf

Caption: Russian President Vladimir Putin (L) touches an octopus as he visits an oceanarium on the Russky Island in Vladivostok, September 6, 2012. Putin will take part in the Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) summit. REUTERS/Ria NovostiMikhail Klimentyev/Pool (RUSSIA - Tags: POLITICS ANIMALS) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Caption: Russian President Vladimir Putin (L) touches an octopus as he visits an oceanarium on the Russky Island in Vladivostok, September 6, 2012. Putin will take part in the Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) summit. REUTERS/Ria NovostiMikhail Klimentyev/Pool (RUSSIA - Tags: POLITICS ANIMALS) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS De Russische president Vladimir Poetin met een octopus, eerder deze maand. Foto Reuters / Mikhail Klimentyev

De dieren die Vladimir Poetin vangt en daarna mee op de foto gaat, vangt hij natuurlijk zelf niet. Dat onthulde de Russische president deze week zelf tegenover een van de meest kritische journalisten van het land, Masja Gessen.

Misschien gaat er bij de lezer meteen een belletje rinkelen. En dat kan kloppen, Gessen was de journaliste die haar baan verloor toen ze weigerde over een van de meest recente dierenpersmomentjes van Poetin verslag te doen; het vliegen met kraanvogels.

Poetin legde aan Gessen openhartig uit waarom hij op de foto gaat met veelal gedrogeerde dieren, schrijft correspondent Thalia Verkade vanmiddag in NRC Handelsblad. Poetin:

“Helaas werkt het in dit land zo, dat als u ergens persoonlijk aan deelneemt, die deelname het belangrijkst wordt, en de natuur zich daaraan moet aanpassen”

Toen Gessen liet weten daar principiële problemen mee te hebben, antwoordde Poetin: “Daar scheld ik zelf ook op”. Het gaat hem om het aan de kaak stellen van problemen met dieren. Dat doet hij dus zo:

Poetin met een tijger:

Poetin ‘vangt’ een ijsbeer:

Poetin worstelt en vangt een luipaard:

Poetin biedt excuses aan, maar geeft journalist ook standje

De president ging tijdens het twintig minuten durende telefonische interview ook in op het ontslag van Gessen als hoofdredacteur bij het tijdschrift Rond de Wereld, schrijft Hensen. Zij weigerde een verslag te laten maken van Poetins vlucht in een deltavliegtuigje met jonge kraanvogels in Siberië. Ze schreef eerder ook al het zeer kritische boek De man zonder gezicht over de president. Poetin:

“Ik heb gehoord dat ze u hebben ontslagen. En dat ik ongewild schuldig ben aan deze gebeurtenis [...] Ik wil mijn medeleven uitspreken.”

Hoewel Poetin tegenover de uitgever van Gessen zei dat hij haar niet op staande voet had moeten ontslaan, vond hij wel dat er “discipline” moet zijn op een redactie “net als in het leger”. Poetin stelde dan ook tijdens het interview aan Gessen voor dat zij moest ophouden met ruziën en terugkeerde naar Rond de Wereld.

Gessen liet in een reactie weten dat ze niet terug gaat naar het tijdschrift. “Gewoon omdat ik niet kan werken voor een blad waar de hoofdredacteur wordt aangesteld door Poetin”.