Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Parlement Curaçao stuurt demissionair kabinet naar huis

Het demissionaire kabinet van Curaçao is door het parlement naar huis gestuurd. Foto Flickr / Benjamin Reed

Het Curaçaose parlement stuurde gisteravond de negen demissionaire ministers van het kabinet-Schotte per direct naar huis.

Aan de gouverneur is gevraagd om een formateur voor een interim-kabinet aan te stellen, meldt persbureau Novum. Curaçao verkeert al enkele weken in een parlementaire crisis. Sinds de val van het kabinet van premier Gerrit Schotte verhinderde de voorzitter van het parlement, Ivar Asjes, elke openbare vergadering. Hij wilde voorkomen dat hij zelf en de ministers van het demissionaire kabinet moeten opstappen. Asjes werd maandagavond al afgezet door het parlement.

Een meerderheid van het parlement slaagde er gisteren alsnog in de demissionaire ministers af te zetten in een aparte vergadering buiten het parlementsgebouw en zonder de aanwezigheid van de voorzitter. De vraag is echter of dit wel staatsrechtelijk te verantwoorden is, schrijft Novum.

Rake klappen voorafgaand aan afzetting kabinet

Aan de vergadering van donderdag ging een fysieke confrontatie tussen de oppositie en aanhangers van regeringspartij Pueblo Soberano vooraf. De aanhangers verhinderden de oppositie de toegang tot het parlementsgebouw. Daarbij kwam het tot een handgemeen, waarbij de nieuw gekozen vicevoorzitter van het parlement klappen kreeg. Binnen bleek de toegang tot de vergaderzaal geblokkeerd.

De ogen zijn nu gericht op de gouverneur. Die heeft in een eerder advies gezegd dat het parlement weer moet vergaderen om uit de impasse te komen. Na donderdag lijkt dat niet meer mogelijk en is de kans groot dat de gouverneur de rijksministerraad zal inlichten. Die vergadert vrijdag.