Ook Japan vraagt om uitlevering Sea Shephard- oprichter Watson

Caption: FILES - A file photo taken on May 23, 2012 in Berlin, Germany, shows Paul Watson, Canadian founder and president of the Sea Shepherd Conservation Society. Interpol has issued an international Red Notice on August 8, 2012 for the arrest of fugitive eco-warrior Paul Watson, the founder of marine conservation group Sea Shepherd, after he skipped bail in Germany. Watson was arrested in May in Frankfurt on a warrant from Costa Rica, where he is wanted on charges stemming from a high-seas confrontation over shark finning in 2002. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
Caption: FILES - A file photo taken on May 23, 2012 in Berlin, Germany, shows Paul Watson, Canadian founder and president of the Sea Shepherd Conservation Society. Interpol has issued an international Red Notice on August 8, 2012 for the arrest of fugitive eco-warrior Paul Watson, the founder of marine conservation group Sea Shepherd, after he skipped bail in Germany. Watson was arrested in May in Frankfurt on a warrant from Costa Rica, where he is wanted on charges stemming from a high-seas confrontation over shark finning in 2002. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN Sea Shepherd-oprichter Paul Watson in Duitsland, archiefbeeld mei 2012. Foto AFP / Odd Andersen

Interpol heeft op verzoek van Japan een verzoek om uitlevering uitgevaardigd tegen Paul Watson, de oprichter van de Sea Shepherd Conservation Society.

Dat meldt de internationale politieorganisatie op haar site. Watson wordt door de Japanse autoriteiten gezocht voor het onder andere inbreken op een schip, vandalisme en verwonding bij twee incidenten in 2010. Begin februari 2010 enterde Sea Shepherd-actievoerder een Japanse walvisjager nadat het schip eerder het futuristische actieschip Ady Gil beschadigde.

Japan is niet het enige land dat Watson uitgeleverd wil krijgen. Ook Guatamala en Costa Rica willen hem in handen krijgen. De activist werd in mei opgepakt in Duitsland, terwijl hij borgtocht vrij was, op verzoek van Costa Rica. Watson zou in 2002 het scheepvaartverkeer daar hebben belemmerd omdat hij bezig was een schip tegen te houden dat bezig was met het stropen van haaienvinnen. Volgens de bemanning van het schip zouden leden van Sea Shepherd hen ook bedreigd hebben met de dood.