Omstreden Millet weg uit comité

De omstreden Franse schrijver en redacteur Richard Millet heeft zich gisteravond teruggetrokken uit het prestigieuze selectiecomité van uitgeverij Gallimard.

Dit melden Franse media vandaag. Millet raakte in opspraak door de appendix van een recent verschenen essay, Langue fantôme, een aanklacht tegen de ‘verpaupering’ van de Europese literatuur. De appendix is getiteld Éloge litteraire d’Anders Breivik. (‘literaire lofrede op Anders Breivik’). De Noorse massamoordenaar is niet gek, stelt Millet, maar zijn daden zijn een „wanhoopsteken” dat aantoont hoezeer „de ravages van het multiculturalisme in Europa” worden onderschat.

Antoine Gallimard, directeur en kleinzoon van de oprichter van uitgeverij Gallimard, zei eind vorige maand „geschokt” te zijn door de tekst van Millet. Hij wil Millet echter niet kwijt als redacteur. Deze blijft zijn auteurs begeleiden, maar neemt wel „afstand” van Gallimard door het selectiecomité te verlaten.

De tekst van Millet over Breivik veroorzaakte veel ophef in het intellectuele milieu van Parijs. Onder anderen de schrijver-activist Bernard-Henri Lévy eiste het ontslag van Millet. (NRC)