Obama: we doen alles om Amerikanen te beschermen

President Obama en minister Clinton nemen deel aan de ceremonie, en begeleiden het stoffelijk overschot van de overleden Amerikaanse ambassadeur op een vliegveld nabij Washington. Foto Reuters/Jason Reed

De Amerikaanse president Barack Obama sprak vanavond de belofte uit om al het mogelijke te doen om Amerikanen die zich in het buitenland bevinden te beschermen, en benadrukte daarbij dat landen de plicht hebben om Amerikaanse diplomaten in bescherming te nemen.

De president deed zijn uitspraken naar aanleiding van de vele felle anti-Amerika demonstraties die in talloze landen zijn losgebarsten naar aanleiding van de anti-islamfilm Innocence of Muslims. Amerikaanse ambassades worden bestormd en diplomaten worden bedreigd. Obama:

“We zullen al het mogelijke blijven doen om Amerikanen elders te beschermen. Dat betekent dat de beveiliging op onze diplomatieke posten opgevoerd zal worden. Daarnaast zullen we duidelijk blijven maken dat degenen die Amerikanen aanvallen berecht zullen worden.”

Obama sprak tijdens de ceremonie op luchtmachtbasis Andrews in de Amerikaanse staat Maryland. De stoffelijke overschotten van de Amerikaanse ambassadeur in Libië, Chris Stevens, en drie van zijn medewerkers zijn hier vanavond aangekomen. Het toestel met aan boord de vier lichamen werd opgewacht door de Amerikaanse president en door minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton, zo schrijft persbureau Reuters.

‘Dit offer wordt nooit vergeten’

De Amerikaanse ambassadeur Chris Stevens kwam eerder deze week om in Benghazi terwijl Libische veiligheidsofficieren hem probeerden te evacueren naar een schuilplaats van het consulaat. Deze plek werd ook aangevallen door militanten. Daarbij kwamen ook nog eens drie Amerikanen om het leven en raakten dertig mensen, Libiërs en Amerikanen, gewond.

De aanval zou een protest zijn tegen de anti-islamfilm, al is Al-Qaeda ook al opgevoerd als verantwoordelijke voor de aanslag. In de hele Arabische wereld wordt hevig gedemonstreerd tegen deze film.

“Dit offer zal nooit worden vergeten”, zei Obama, staande naast de vier kisten die bedekt waren met een Amerikaanse vlag:

“Ze kenden het gevaar en ze accepteerden dit. Ze omarmden niet alleen het Amerikaanse ideaal, ze belichaamden het Amerikaanse ideaal. Ze belichaamden het: de moed, de hoop, en ja, het idealisme, dat fundamentele geloof dat we deze wereld iets beter kunnen achterlaten dan hij was. Dat is wie ze waren en dat is wie wij zijn. Als we hun nagedachtenis willen eren, dan is dat hoe we altijd moeten zijn.”

De dood van ambassadeur Chris Stevens en drie andere Amerikanen in Benghazi is hard aangekomen in de Verenigde Staten, schrijft correspondent Guus Valk gisteren in NRC Handelsblad.

“Stevens is de eerste ambassadeur die door geweld om het leven komt sinds 1979. De datum van de aanvallen, 11 september, verhoogde de emoties nog verder.”

Hevige protesten wereldwijd

De massale protestacties die wereldwijd zijn ontstaan tegen de anti-islamfilm nemen nog altijd in omvang en aantal verder toe.

Vanmiddag zijn duizenden moslims de straat opgegaan in onder anderen Tunesië, Afghanistan, Nigeria, Bangladesh, Jakarta en Jordanië. In de Tunesische hoofdstad Tunis, de Soedanese hoofdstad Khartoem en Kairo, de hoofdstad van Egypte zijn vandaag doden gevallen tijdens gewelddadige demonstraties.

De protesterende moslims scanderen teksten als ‘dood aan Amerika’ en ‘we zullen onze profeet wreken’, en bestormen in veel landen de Amerikaanse ambassades. In Benghazi ging deze gisteren in vlammen op. Amerikaanse en Israëlische vlaggen worden in brand gestoken. Op veel plekken wordt traangas ingezet.

The Atlantic Wire maakte onderstaand overzicht van alle protesten die nu gaande zijn naar aanleiding van de film:


Muslim Protests weergeven op een grotere kaart