Luchtruim Benghazi weer open na ‘dreiging raketaanvallen’

De Libische autoriteiten hebben korstondig een no fly-zone ingesteld boven Benghazi na het krijgen van “bedreigingen”. Het vliegveld was sinds vannacht gesloten en is zojuist geopend.

De sluiting van het luchtruim gebeurde zonder kennisgeving aan het grotere publiek, meldt persbureau AFP. Volgens bronnen waren er aanwijzingen van raketaanvallen op vliegtuigen. Waarschijnlijk heeft de onrust in Libië over de anti-islamfilm De onschuld van de moslims te maken met de beslissing het vliegveld te sluiten.

De Amerikaanse ambassadeur Chris Stevens kwam eerder deze week om in Benghazi terwijl Libische veiligheidsofficieren hem probeerden te evacueren naar een schuilplaats van het consulaat. Deze plek werd ook aangevallen door militanten. Daarbij kwamen ook nog eens drie Amerikanen om het leven en raakten dertig mensen, Libiërs en Amerikanen, gewond.

De aanval zou een protest zijn tegen de anti-islamfilm, al is Al-Qaeda ook al opgevoerd als verantwoordelijke voor de aanslag. In de hele Arabische wereld wordt gedemonstreerd tegen deze film en ook in Jemen leidde dit tot anti-Amerikaans geweld.

Demonstratie voor de Amerikaanse ambassade in Jemen:

Gisteren hielden de Amerikaanse autoriteiten Nakoula Basseley Nakoula (55) aan. De in Californië woonachtige Koptische christen zou volgens bronnen verantwoordelijk zijn voor de film, schrijft AP. Het Amerikaanse Openbaar Ministerie onderzoekt of hij verantwoordelijk gehouden kan worden voor de dood van de diplomaten in Benghazi.