Hevig geweld bij betogingen anti-islamfilm - doden in Tunesië en Soedan

Een Egyptische demonstrant gooit met traangas naar de oproerpolitie in Kairo. Foto AP / Khalil Hamra zoom in met F11

De massale protestacties die wereldwijd zijn ontstaan tegen de anti-islamfilm Innocence of Muslims nemen in omvang en aantal verder toe. Vanmiddag zijn duizenden moslims de straat opgegaan in onder anderen Tunesië, Nigeria, Bangladesh, Jakarta en Jordanië. In de Tunesische hoofdstad Tunis en de Soedanese hoofdstad Khartoem zijn vandaag zeker twee doden gevallen.

Ook vielen er zover bekend 28 gewonden in Tunis, schrijft persbureau Reuters. Bij de ambassade hadden zich duizenden betogers verzameld om te protesteren tegen de anti-islamfilm waarin de profeet Mohammed wordt bespot. Enkelen klommen over buitenmuur van het ambassadeterrein en hesen een vlag waarop in het Arabisch de islamitische geloofsbelijdenis was geschreven. De politie heeft traangas ingezet en er werden schoten gehoord.

In Khartoem vielen vanavond twee doden bij de Amerikaanse ambassade. Een persoon werd verpletterd door een politie-voertuig, een tweede lichaam werd aangetroffen tegen de muur van het ambassadegebouw. De doodsoorzaak kon nog niet worden vastgesteld. Duizenden moslims hebben hier eerder vandaag de Duitse en de Britse ambassade bestormd.

Soldaten openden het vuur op demonstranten Nigeria

Soldaten openden vanmiddag in centraal Nigeria het vuur op moslims die Amerikaanse vlaggen verbrandden. De demonstraties in Jos, een Nigeriaanse stad waar honderden mensen eerder de dood vonden tijdens religieus en etnisch geweld, begonnen volgens getuigen na het vrijdaggebed, meldt persbureau AP.

Zo’n vijfduizend ultraconservatieve moslims hebben daarnaast vanmiddag in Bangladesh gedemonstreerd. Bij het protest in de stad Dhaka werden Amerikaanse en Israëlische vlaggen verbrand. De betogers riepen op tot de arrestatie en executie van de makers van de film. De politie wist de betogers tegen te houden voordat ze de Amerikaanse ambassade konden bereiken.

Betogers op Tahrir-plein: ‘we zullen onze profeet wreken’

Duizenden betogers verzamelden zich op het Tahrir-plein in Kairo en verscheurden vandaag een Amerikaanse vlag. Toen ze probeerden op te trekken naar de Amerikaanse ambassade stuitten ze op de oproerpolitie, die traangas inzette. “Met onze ziel, met ons bloed, zullen we onze profeet wreken”, scandeerde de menigte.

Voordat het geweld losbrak had de Egyptische president Mohamed Morsi Egyptenaren opgeroepen diplomatieke posten juist te beschermen:

“Ons geloof vereist van ons dat we onze gasten, hun huizen en hun werkplaatsen beschermen. Ik roep iedereen op hierbij stil te staan, stil te staan bij de wet, en geen ambassades, consulaten, diplomatieke posten of Egyptische gebouwen aan te vallen.”

Protesten in Libanon, Indonesië, Afghanistan, Maleisië, Tunesië

Vanmiddag braken in een groot aantal steden van moslimlanden demonstraties uit die volgend op protesten van gisteren. The Atlantic Wire maakte onderstaand overzicht van alle protesten die nu gaande zijn naar aanleiding van de film:


Muslim Protests weergeven op een grotere kaart

Demonstranten Afghanistan: ‘dood aan Amerika’

In de oostelijke stad Jalalabad in Afghanistan scanderen moslims ‘Dood aan Amerika!’ en de demonstranten eisen dat president Hamid Karzai de banden met de Verenigde Staten verbreekt. daarbij werd een beeltenis van de Amerikaanse president Barack Obama verbrand.

In de Libanese stad Tripoli staken demonstranten een restaurant van Kentucky Fried Chicken in de brand. Veiligheidstroepen openden hierop het vuur op de betoger waarbij een persoon om het leven kwam. Bij de Amerikaanse ambassade in Maleisië gaven zo’n twintig betogers journalisten een woedende brief geadresseerd aan de Amerikaanse ambassadeur. In de brief zeggen de betogers woedend te zijn over de film en roepen ze op tot meer respect voor religies.

In het Indiase deel van Kashmir, waar de meerderheid van de bevolking moslim is, braken gisteren al protesten uit die vandaag voortduren, net als in Jemen. Plekken waar enkele moslims vandaag voor het eerst de straat op gingen: de Iraakse hoofdstad Bagdad, in het Israëlische jeruzalem, de stad Nablus in de Westelijke Jordaanoever en de verlaten Amerikaanse ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus.

Geen oproerpolitie in Bahrein

Meer dan tweeduizend betogers kwamen samen bij een moskee in Diraz, net buiten de hoofdstad Manamah, om te protesteren tegen de film. Ook hier werden Amerikaanse en Israëlische vlaggen verbrand. Veiligheidstroepen waren in geen velden of wegen te bekennen, ondanks het feit dat het gebied waar het protest plaatshad een brandpunt van het verzet tegen het Bahreinse regime is.

consulaat Amsterdam uit voorzorg dicht

Het Amerikaanse consulaat in Amsterdam is vandaag uit voorzorg eerder gesloten wegens een aangekondigde demonstratie vanmiddag.

In Amsterdam staat voor zondagmiddag een tweede protest gepland. Het consulaat verwacht dat de demonstraties weliswaar vreedzaam verlopen, maar raadt Amerikanen aan het consulaat en het Museumplein tijdens de demonstraties te mijden:

“We strongly recommend that U.S. citizens traveling to or residing in The Netherlands to enroll in the Department of State’s Smart Traveler Enrollment Program at www.Travel.State.Gov. Enrollment gives you the latest security updates, and makes it easier for the embassy or nearest consulate to contact you in an emergency. If you don’t have Internet access, enroll directly with the nearest U.S. embassy or consulate.”

‘Dreiging raketaanvallen Libië’

Gisteren hielden de Amerikaanse autoriteiten Nakoula Basseley Nakoula (55) aan. De in Californië woonachtige Koptische christen zou volgens bronnen verantwoordelijk zijn voor de spottende film, schrijft AP. Het Amerikaanse Openbaar Ministerie onderzoekt of hij verantwoordelijk gehouden kan worden voor de dood van diplomaten in Benghazi.

De Amerikaanse ambassadeur Chris Stevens kwam eerder deze week om in Benghazi terwijl Libische veiligheidsofficieren hem probeerden te evacueren naar een schuilplaats van het consulaat. Deze plek werd ook aangevallen door militanten. Daarbij kwamen ook nog eens drie Amerikanen om het leven en raakten dertig mensen, Libiërs en Amerikanen, gewond. De aanval zou een protest zijn tegen de anti-islamfilm, al is Al-Qaeda ook al opgevoerd als verantwoordelijke voor de aanslag.