Nederlanders vermist bij lesvlucht Amerika

Twee Nederlanders en een Amerikaan zijn vermist geraakt tijdens een lesvlucht in de Amerikaanse staat Arizona. Dat meldt de directeur van de KLM Flight Academy, Gerrit Assink, vanavond. Er is een zoektocht op touw gezet. Wat er is gebeurd, is nog onduidelijk.

De vermiste Nederlanders zijn een student en een examinator, de Amerikaan is een zogenoemde flight safety pilot. Ze stegen donderdagmiddag lokale tijd op met een Piper Archer. Na ongeveer twee tot tweeënhalf uur hadden ze terug moeten keren, maar dat gebeurde niet.

Volgens Assink waren de weersomstandigheden goed toen het vliegtuig opsteeg in de plaats Mesa. “Het was een lesvlucht die past in het normale programma van de KLM Flight Academy”, aldus Assink.
Hoewel het vliegtuigje niet werd gevolgd, is achteraf op defensiemateriaal wel achterhaald dat het toestel op een gegeven moment verdween. Hoelang het vliegtuigje toen al in de lucht was, weet Assink niet.

Het tijdsverschl met Arizona is negen uur. ‘s Nachts is gezocht met een vliegtuig. “Maar zoeken in het donker is lastig”, zegt Assink. Zodra de zon opkwam, is de zoekactie weer grootscheeps opgepakt, vervolgt de directeur. Assink wil niet ingaan op de vraag hoe groot de kans is dat de drie vermisten levend worden teruggevonden.