Na prins Harry nu ook Kate naakt, maar dit ‘draait de klok vijftien jaar terug’

Een Frans tijdschrift, Le Closer, publiceerde vanochtend naaktfoto’s van Kate Middleton, de echtgenote van de Britse prins William, gemaakt door paparazzi. Verwacht wordt dat de woede van Buckingham Palace, in tegenstelling tot de recente rel rondom prins Harry, vele malen groter zal zijn.

Het Franse tijdschrift Le Closer publiceerde vandaag topless foto's van Kate Middleton, archiefbeeld maart 2011. Foto AP

Een Frans tijdschrift, Le Closer, publiceerde vanochtend naaktfoto’s van Kate Middleton, de echtgenote van de Britse prins William, gemaakt door paparazzi. Verwacht wordt dat de woede van Buckingham Palace, in tegenstelling tot de recente rel rondom prins Harry, vele malen groter zal zijn.

Dat schrijft onze correspondent Titia Ketelaar vandaag in NRC Handelsblad. De klok is volgens de Britse royals “vijftien jaar teruggedraaid”. Terug naar de tijd van prinses Diana die zelf opgejaagd werd door fotografen. William geeft hen nog altijd de schuld voor de dood van zijn moeder.

Twitter avatar mpoppel Michael van Poppel BBC: Royal couple ‘furious’ over publication of topless pictures

Dit jaar was het vijftien jaar geleden dat Diana omkwam bij een auto-ongeluk:

Op de gewraakte foto’s in Le Closer is te zien hoe Kate aan de rand van een zwembad van een château in de Provence topless zont. Het verschil met de recente rel waarbij prins Harry zijn ‘kroonjuwelen’ toonde is het feit dat de foto’s van Kate gemaakt zijn op een privélandgoed, schrijft Ketelaar. En dat treft de Britse koninklijke familie in het hart. Ketelaar:

Harry ging tijdens een partijtje stripbiljart uit de kleren, in aanwezigheid van anderen met camera’s in hun mobiele telefoon. Het paleis hamerde op “zijn recht op privacy”, maar heeft geen officiële klacht ingediend tegen de publicatie. Dat was ook niet nodig doordat Harry’s capriolen door de Britten werden gewaardeerd, en de publicatie werd veroordeeld.

Kate is naar verluidt door een paparazzo gefotografeerd terwijl ze op een privélandgoed van een van koningin Elizabeths neven verbleef. Het is precies het soort inbreuk op haar privacy waartegen William Kate al sinds hun studententijd probeert te beschermen. Hij heeft van nabij meegemaakt hoe zijn moeder werd opgejaagd door fotografen, en wijt Diana’s dood nog altijd aan de paparazzi die haar in Parijs achtervolgden.

De Britse media houden zich sinds Lady Di aan de informele afspraak dat foto’s van privémomenten niet gepubliceerd worden. Zo werden de naaktfoto’s van Harry niet geplaatst, al probeerde The Sun alsnog via een ludieke omweg het nieuwsmoment te grijpen.

De beelden die Closer vandaag publiceerde werden de afgelopen week geweigerd door Britse media. Maar dat betekent niet dat Kate niet gevolgd wordt door de Britse pers, schrijft Ketelaar:

‘In 2005 zelfs zo erg dat Williams advocaten een officiële waarschuwing aan de Britse media stuurden. En in 2007 zou een foto van Kate, terwijl ze op weg was naar haar werk met koffie in de hand, tot een korte breuk in de relatie hebben geleid. Maar sinds hun huwelijk, vorig jaar april, wordt het echtpaar redelijk met rust gelaten.’