Na de bestorming

An armchair and parasol float in the swimming pool of the US consulate in Benghazi on September 13, 2012, following an attack on the building late on September 11 in which the US ambassador to Libya and three other US nationals were killed. Libya said it has made arrests and opened a probe into the attack, amid speculation that Al-Qaeda rather than a frenzied mob was to blame. AFP PHOTO/GIANLUIGI GUERCIA
An armchair and parasol float in the swimming pool of the US consulate in Benghazi on September 13, 2012, following an attack on the building late on September 11 in which the US ambassador to Libya and three other US nationals were killed. Libya said it has made arrests and opened a probe into the attack, amid speculation that Al-Qaeda rather than a frenzied mob was to blame. AFP PHOTO/GIANLUIGI GUERCIA AFP

Naast een gezonken wasmachine drijven rieten stoelen, een paraplu en een pak Omo-wasmiddel in het zwembad van het Amerikaanse consulaat in Benghazi na de bestorming van dinsdag. De Amerikaanse ambassadeur Chris Stevens en drie anderen kwamen om nadat het consulaat in brand was gevlogen bij een aanval met raketwerpers, naar het schijnt uit protest tegen de anti-islamfilm, Innocence of Muslims. Stevens is vermoedelijk gestorven door rookvergiftiging. Hij kwam naar Libië met de ambitie de banden te versterken na de val van Gaddafi. De VS gaan ervan uit dat de aanval geen spontane uitbarsting van volkswoede was, maar een geplande actie. De bestorming van het consulaat in Libië bleek slechts een voorbode van vele protesten door heel Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Inmiddels hebben de Libische autoriteiten vier mensen in hechtenis genomen in verband met de aanval. De Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder zegt vastbesloten te zijn om samen met de Libische regering de daders te vinden en voor de rechter te brengen. De VS hebben uit voorzorg twee marineschepen naar de Libische kust gestuurd. Ook is er een antiterrorismeteam richting de hoofdstad van Libië vertrokken. De FBI heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar de dood van de vier diplomaten. Daarnaast heeft Amerika wereldwijd de beveiliging op al zijn ambassades en consulaten aangescherpt.