Muqtada Sadr roept op tot betogingen Irak

In verscheidene Iraakse steden gingen gisteren duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de film. Hier is het de populistische shi’itische geestelijke Muqtada Sadr die denkt te kunnen profiteren van anti-Amerikaanse onrust. In zijn bolwerk Sadr City in de hoofdstad Bagdad eisten betogers de sluiting van de Amerikaanse ambassade – de grootste in de wereld, gebouwd toen de VS nog dachten Irak als bondgenoot te hebben. Sadr riep de regering op elke Amerikaan de toegang te weigeren. Sadr woont een groot deel van zijn tijd in het buurland Iran. Het Iraanse regime organiseerde gisteren, zoals te verwachten was, ook een protest tegen Amerika, waarmee de relaties zeer slecht zijn. Het door shi’ieten gedomineerde bewind in Irak heeft zeer goede betrekkingen met Iran. Premier Maliki heeft Sadrs steun nodig om overeind te blijven.