Kortkolom economie

België moet 4,6 miljard euro besparen in 2013

Rotterdam. - De Belgische overheid moet volgend jaar 4,6 miljard euro extra bezuinigen of belastingen verhogen. Dat is het gevolg van de tegenvallende economie, waarschuwde het Belgische Planbureau vrijdag in de Vlaamse zakenkrant De Tijd. Het Planbureau verwacht voor dit jaar een lichte krimp van de economie (- 0,1 procent). Voor volgend jaar wordt een groei verwacht van 0,7 procent. De extra maatregelen zijn nodig om het Belgische begrotingstekort te beperken tot de EU-limiet van 3 procent. Voor 2013 dreigt het begrotingstekort uit te komen op 3,35 procent, terwijl de doelstelling 2,15 procent is. Een verschil van 1,2 procentpunt van het bruto binnenlands product of 4,6 miljard euro voor alle overheden samen. Het gros van die inspanning zal door de federale regering moeten gebeuren. (NRC)

Actie Greenpeace tegen tankstations van Shell

Rotterdam. - Actievoerders van Greenpeace hebben vanmorgen ruim zeventig tankstations van Shell stilgelegd. Tanken op de stations is daar niet mogelijk. De actie is een protest over olieboringen in het Noordpoolgebied waar Shell zondag mee is gestart. De boringen kunnen volgens Greenpeace „desastreus” uitpakken in het kwetsbare gebied. Onder meer op tankstations bij Breukelen, Rotterdam en Amsterdam. voorkomen tientallen actievoerders sinds vier uur vanmorgen dat automobilisten benzine en diesel kunnen tanken. Ook delen ze flyers uit over de effecten van de boringen. Bij de acties is een nog onbekend aantal betogers opgepakt. Shell noemt de actie van de milieuorganisatie „onveilig en respectloos”. (Novum)

Shell gaat schaliegas winnen in Zuid-Afrikapagina 31

Omzet detailhandel krimpt 4 procent

Den Haag. - De omzet in de detailhandel was in juli 4 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijzen stegen met 1,7 procent en het volume kromp met 5,6 procent, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren bekendmaakte. De omzet werd volgens het CBS sterk negatief beïnvloed door een andere samenstelling van de koopdagen vergeleken met juli vorig jaar. Na correctie hiervoor blijft een omzetdaling van 1 procent over. Het volume krimpt dan met ruim 2 procent. Bij non-foodwinkels nam de omzet bijna 7 procent af vergeleken met juli vorig jaar. Winkels in voedings- en genotmiddelen boekten ruim 1 procent minder omzet dan een jaar eerder. Postorderbedrijven en internetwinkels realiseerden met een omzetstijging van 13 procent de grootste toename sinds januari 2011. (Novum)

‘Bankenunie gevaar voor Duitse tegoeden’

Rotterdam. - De spaartegoeden van de Duitsers komen in gevaar door de plannen van de Europese Commissie voor een Europese bankunie. Dat zegt Georg Fahrenschon, president van de branchevereniging van Duitse spaarbanken, in een vraaggesprek met Bild. Volgens Georg Fahrenschon moeten de plannen voor een Europese bankenunie onmiddellijk worden afgewezen. „De spaartegoeden zijn veilig bij ons en dat willen we zo houden. Het kan niet zo zijn dat noodlijdende banken in het buitenland worden gered met geld dat wij hebben liggen om de spaartegoeden van onze klanten af te schermen. Er is een grens die niet overschreden mag worden.” Brancheorganisaties van Duitse spaarbanken hebben donderdag via een open brief in meerdere kranten aan bondskanselier Angela Merkel duidelijk gemaakt dat ze zich zorgen maken over de plannen voor een Europese bankenunie en de gevolgen voor Duitse spaarders. (NRC)