Kortkolom buitenland

Evacuaties Guatemala na vulkaanuitbarsting

Guatemala-Stad. De regering van Guatemala heeft ruim 33.000 mensen opgeroepen het gebied rondom de vulkaan Fuego te verlaten. De vulkaan, die dichtbij het toeristenstadje Antigua ligt, spuwde gisteren lava en as. In de zeventien dorpen die worden geëvacueerd wonen veel inheemsen. De omgeving is bedekt onder een laag as en het zicht wordt beperkt door rook. Veel bewoners weigeren te vertrekken. Volgens seismologen kunnen nieuwe erupties volgen. Het Rode Kruis maakt melding van mensen met oog- en longproblemen. (AP)

Mexico arresteert belangrijke drugsbaas

Mexico-Stad. Het Mexicaanse leger heeft een van de meest gezochte drugshandelaren van het land opgepakt. Jorge Eduardo Costilla Sanchez, de vermeende leider van het Golfkartel, werd gisteren aan de media getoond. Het is een belangrijke vangst voor de Mexicaanse autoriteiten, die ook tien lijfwachten arresteerde van de 41-jarige drugsbaron, met de bijnaam ‘El Coss’. Het Golfkartel controleert een paar van de belangrijkste drugsroutes naar Amerika. De afgelopen maanden werden meerdere leiders gearresteerd. (AP)

FARC benoemen vijf vredesonderhandelaars

Havana. De links Colombiaanse rebellenbeweging FARC heeft gisteren tegen persbureau AP de namen onthuld van de vijf belangrijkste FARC-leden die zij mee willen laten doen aan de aangekondigde vredesonderhandelingen met de regering. Alle vijf zijn veteranen van de 48-jarige opstand van de FARC, die hun strijd voor gelijkheid financieren met drugshandel. Een van hen is Simon Trinidad, een FARC-strijder die een gevangenisstraf van zestig jaar uitzit in de VS. (AP)

Slowakije: landelijke staking in onderwijs

Bratislava. In Slowakije hebben leraren van zeker 90 procent van alle basisscholen en 80 procent van de middelbare scholen gisteren gestaakt. De onderwijzers eisen hogere salarissen en meer onderwijsgeld in het algemeen. Dertig procent van alle universiteiten zou mee hebben gedaan. Het was een van de grootste onderwijsprotesten in Slowakije in jaren. Minister van Onderwijs Dusan Caplovic zei dat verhoging van de lerarensalarissen een „prioriteit” is voor hem, maar dat het door de crisis moeilijk is om geld te vinden. (AP)

Oppositie Portugal stemt tegen begroting

Lissabon. De Portugese socialistische partij heeft gisteren tegen de begroting voor 2013 gestemd. Daarmee is de politieke consensus doorbroken over het met Europese Unie en Internationaal Monetair Fonds afgesproken saneringsbeleid. De socialistische oppositie is tegen het plan om de sociale lasten voor werknemers te verhogen en die voor werkgevers te verlagen. De regering van sociaal-democraat Pedro Passos Coelho hoopt op deze manier de werkgelegenheid te stimuleren. Zijn coalitieregering kan rekenen op een duidelijke parlementaire meerderheid, maar verliest steun volgens de peilingen. (Reuters)

Leger Turkije doodt 75 Koerden in gevechten

Ankara. Het Turkse leger heeft 75 Koerden gedood tijdens dagenlange schermutselingen in het Zuidoosten van Turkije. Er zijn ook vier soldaten omgekomen, maakte de gouverneur van de provincie Hakkari gisteren bekend. Koerdische rebellen vechten voor autonomie. De verboden Koerdische Arbeiderspartij heeft haar strijd tegen de Turkse staat opgevoerd. Sinds het conflict begon in 1984 zijn tienduizenden mensen omgekomen. (AP)