Kortkolom binnenland

Demissionair kabinet Curaçao weggestuurd

Rotterdam. Het parlement van Curaçao is alsnog bijeengekomen om de al demissionaire regering naar huis te sturen. Tegen alle bewindslieden zijn moties van wantrouwen aangenomen. De gouverneur is gevraagd een formateur voor een interim-regering aan te wijzen. De regering van premier Gerrit Schotte verloor begin augustus de steun van het parlement en stapte op. In oktober zijn er verkiezingen, maar het parlement, de Staten, wilde dat de ministersploeg onmiddellijk zou opstappen. De Statenvoorzitter, afkomstig uit een van de regeringspartijen, hield sindsdien vergaderingen van het parlement tegen. Ook gisteren kregen de leden geen toegang tot het parlementsgebouw. Aanhangers van een van de regeringspartijen raakten er in gevecht met parlementariërs. Uiteindelijk vond de vergadering plaats in een hotel, waar de moties werden aangenomen. Premier Schotte heeft eerder laten weten de moties niet uit te voeren en tot de verkiezingen van 19 oktober te blijven zitten. (NRC)

Adviesraad: in defensie niet verder snoeien

Den Haag. De Adviesraad Internationale Vraagstukken heeft in een ongevraagd advies de leden van de Eerste en Tweede Kamer opgeroepen verdere bezuinigingen op Defensie te voorkomen. Het adviesorgaan van de overheid schreef gisteren dat dieper snijden in de krijgsmacht „onverantwoord” is. Defensie verwerkt op dit moment een structurele bezuiniging van 1 miljard euro die door de laatste regering werd ingezet. De VVD, grote winnaar van de verkiezingen, zegt daarnaast niet verder op defensie te willen bezuinigen. De PvdA, de andere grote winnaar, wil nog een miljard euro meer besparen.(NRC)

Nieuw onderzoek in moordzaak op Bonaire

Rotterdam. Politie en justitie moeten nieuw onderzoek doen in de zogeheten Spelonkzaak op Bonaire. Twee Antilliaanse broers die eerder tot 24 en 8 jaar cel zijn veroordeeld wegens betrokkenheid bij een dubbele moord in 2005, zijn mogelijk ten onrechte veroordeeld. Dat heeft justitie op de Antillen besloten. Advocaat Geert-Jan Knoops diende onlangs een herzieningsverzoek in. Volgens hem zijn de broers het slachtoffer van een gerechtelijke dwaling. „Uit nieuw forensisch-technisch onderzoek is gebleken dat een van de verdachte mannen op het tijdstip van de moord thuis op zijn computer werkte”, aldus Knoops. De andere broer kan volgens telecom-informatie niet op de plaats van het delict zijn geweest. (NRC)

Jonge prinsessen op kinderpostzegels

Leiden. Op de nieuwe serie kinderpostzegels komen foto’s te staan van de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane, de dochters van prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Daarvoor wordt een speciale fotoreeks van de prinsesjes gebruikt die de prins thuis maakte, zo heeft Stichting Kinderpostzegels vandaag bekendgemaakt. Vanaf 6 november worden de kinderpostzegels officieel uitgegeven. De opbrengst ervan gaat naar goede doelen die zijn gericht op kinderen. (Novum)

Betogende asielzoekers breken kamp op

Vlagtwedde. De groep uitgeprocedeerde asielzoekers die al ruim drie weken met een tentenkamp protesteren bij het gemeentehuis in Sellingen, gemeente Vlagtwedde, breken hun kamp vandaag vrijwillig af. Dat heeft RTV Noord gisteren gemeld. De gemeente had de betogers een ultimatum tot vandaag gesteld. Het kamp werd eind augustus opgezet door zo’n vijftien Irakezen die terug moeten naar hun thuisland, maar vinden dat het er niet veilig genoeg is. (Novum)