Japan wil af van kernenergie - rond 2030 reactoren gesloten

Een demonstrant houdt een paraplu vast met een parodie op het logo van Tokyo Electric Power Co, de eigenaar van de Fukushima-reactor. Archieffoto juli 2012. Foto Reuters / Yuriko Nakao

Japan is van plan om over een kleine twintig jaar te stoppen met het opwekken van kernenergie. Dit is een grote verandering ten aanzien van het beleid dat gevoerd werd voor de kernramp bij Fukushima.

Voor het ongeluk na de verwoestende tsunami begin vorig jaar was Japan voor zeker een derde van zijn energiebehoefte afhankelijk van kernenergie. Dat had opgevoerd moeten worden naar 50 procent, maar door de sterk lobbyende en breed gesteunde anti-kernenergie is dat nu van tafel.

De beslissing om met kernenergie te stoppen komt voort uit een kabinetspanel dat een nieuw energiebeleid voorstelt, meldt persbureau AP. De 30 procent aan energie, voorheen uit kernsplitsing verkregen, zal nu duurzaam moeten worden verkregen. Het grondstofarme Japan blijft de komende decennia wel grotendeels afhankelijk van olie, gas en kolen.

De vijftig bestaande Japanse reactoren mogen in totaal maar veertig jaar actief zijn. Dat betekent dat zij ergens in de jaren dertig van deze eeuw uitgeschakeld worden. De regering heeft wel plannen gemaakt om de reactoren de komende tijd weer op te starten, aangezien zij vanwege de kernramp bij Fukushima grotendeels buiten gebruik zijn. De olie-import nam de sinds Fukushima toe als gevolg van het energietekort. In juli werd de eerste reactor opgestart.