Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Innocence of Muslims: een kruising tussen Monty Python en slechte soap

Een shot uit de film Innocence of Muslims die voor erg veel opschudding zorgt momenteel. Foto screenshot YouTube / Headlines OfDay

Een kruising tussen Monty Python en de meest amateuristische latino-soap die je ooit hebt gezien. Zo is de film ‘Innocence of Muslims’ het best te omschrijven. Dermate slecht geacteerd, opgebouwd én gefilmd dat je eerder zou verwachten dat kijkers in de slappe lach schieten dan dat zij er werkelijk kwaad over worden.

Maar goed, dat laatste is dus overduidelijk wel het geval. De film heeft in islamitische landen heel wat teweeg gebracht. In Libië werd de Amerikaanse ambassadeur om het leven gebracht. In Jemen gingen moslims massaal de straat op om te protesteren tegen de film.

Het Amerikaanse consulaat in Amsterdam is vandaag uit voorzorg eerder gesloten vanwege een aangekondigde demonstratie tegen de anti-islamfilm. In de Soedanese hoofdstad Khartoem leidde de film tot de bestorming van de Duitse en Britse ambassade door demonstranten. En ook in Egypte, Irak, Indonesië en Bangladesh zorgt film voor onrust.

Profeet wordt afgebeeld als kinderlokker, pedofiel en moordenaar

NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants moest wel een beetje lachen om de werkelijk abominabele kwaliteit van de speelfilm. Maar ze kan wel uitleggen waar de woede over de op YouTube te vinden filmtrailer vandaan komt.

“Het draait om belediging van de profeet. Die wordt in de film onder meer afgebeeld als kinderlokker, pedofiel en moordenaar. Het is overduidelijk dat de film is gemaakt met de nadrukkelijke bedoeling om te provoceren.”

En dat is gelukt. Al denkt Roelants wel dat de filmtrailer daar een handje bij geholpen is door groepen en leiders in de islamitische wereld die wel belang hebben bij een relletje: islamitische extremisten in Libië, salafisten in Egypte, de radicale geestelijke Abdel Majid al-Zindani in Jemen, de geestelijke Muqtada Sadr in Irak en de overheid in Soedan.

En dan te bedenken dat bijna niemand de hele speelfilm heeft gezien. Alle onrust komt voort uit een trailer van dertien minuten, onlangs in het Arabisch vertaald.

Er gaan zelfs geruchten dat de film zelfs helemaal niet bestaat. Maar dat gelooft Roelants niet. Daarvoor zijn er toch echt net te veel getuigen die zeggen de hele film te hebben gezien.

‘Een bloeddorstige leider van een knokploeg’

Maar waar gaat ‘Innocence of Muslims’ eigenlijk over, die film van C-acteurs onder een centimeters dikke laag bruine schmink, met nepbaarden zo goedkoop dat je op meters afstand nog ziet dat hij is opgeplakt en geprojecteerde foto’s die als decor moet dienen en waarop de personages regelmatig lijken te zweven.

Volgens de BBC zet de film de profeet Mohammed neer als een “bloeddorstige leider van een knokploeg die van moorden geniet”.

De film begint met een scène in de huidige tijd, waarin een boze groep islamitische extremisten dood en verderf zaait in de straten van een Arabisch ogende stad (waar de mensen overigens wel Engels praten). Vervolgens vertelt een vader aan zijn dochter hoe islamterrorisme ontstaat.

Shot uit de film waaruit duidelijk de armzalige kwaliteit blijkt: de acteurs lijken te zweven boven een achtergrond die niets anders is dan een geprojecteerde foto. Foto screenshot Youtube / Headlines OfDayShot uit de film waaruit duidelijk de armzalige kwaliteit blijkt: de acteurs lijken te zweven boven een achtergrond die niets anders is dan een geprojecteerde foto. Foto screenshot Youtube / Headlines OfDay

Op dat moment schakelt de film eeuwen terug en vertelt hij een wel zeer moorddadige en radicaal anti-islam gekleurde versie van het levensverhaal van de profeet. De trailer eindigt dan ook met Mohammed (die overigens wel verdacht veel op Jezus lijkt) in een wit gewaad onder het nepbloed, met een zwaard in de hand.

Maar goed, de inhoud doet er natuurlijk nauwelijks toe. In feite is aan de plotopbouw geen touw vast te knopen. Shockeren is het enige doel. En daarom moeten we de profeet kennelijk orale seks zien hebben, tegen een ezel zien praten en vooral… heel erg veel moorden.

Niet bepaald een aanrader dus. Want eerlijk is eerlijk: hoe vermakelijk slecht geacteerd en geproduceerd ‘Innocence of Muslims’ ook is (het is simpelweg niet te geloven dat er vijf miljoen dollar voor is uitgetrokken), de echte satire van Monty Python is nog altijd stukken leuker.