Ierland weer zelf actief op kapitaalmarkt

Ierland laat de periode van noodhulp achter zich. Gisteren veilde de regering met succes een lening. Het IMF wil meer bezuinigingen.

Ierland heeft gisteren opnieuw met succes geld geleend op de kapitaalmarkt. Binnen een uur wist het 500 miljoen euro aan kortlopende leningen te veilen tegen een rente van 0,7 procent. Volgens het agentschap achter de veiling, het National Treasury Management Agency, was de vraag ruim drie maal hoger dan het aanbod.

Het is goed nieuws voor Dublin. Het was de tweede keer dat er een dergelijke – voorzichtige – veiling plaatsvond sinds Ierland eind 2010 financiële noodhulp kreeg van het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Centrale Bank en de Europese Unie, de zogenoemde trojka. Bij de eerste veiling, in juni, moest Dublin nog 1,8 procent rente betalen op de driemaandsleningen.

Minister van Financiën Michael Noonan noemde het resultaat gisteren „opnieuw een teken dat het marktsentiment ten opzichte van Ierland verbetert”. En optimistisch zei de directeur van het National Treasury Management Agency dat er nu wellicht iedere maand veilingen zullen worden gehouden, en ook met langlopende leningen.

De rente op Ierse staatsleningen was de afgelopen maanden al fors gedaald, en deed dat woensdag opnieuw nadat het Duitse Constitutionele Hof bepaalde dat er geen grondwettelijk bezwaar is tegen ratificatie van het verdrag over het permanente steunfonds voor de euro.

De rente op een eenjaarslening, die een jaar geleden nog op 10 procent stond, sloot woensdag op 1,35 procent. De rente op tienjaarsleningen daalde voor het eerst sinds september 2010 onder de 5,5 procent tot 5,31 procent.

Die daling is ook te danken aan een akkoord dat eind juni werd gesloten door de eurolanden – en volgende maand moet worden ondertekend – waardoor Spaanse banken gered kunnen worden met geld dat direct uit het Europese noodfonds EFSF komt. Als dat gebeurt dan zou er ook gekeken worden naar de voorwaarden waaronder Ierland zijn 67,5 miljoen euro noodhulp kreeg.

Want net als in Spanje begon de Ierse crisis op de huizenmarkt en verspreidde zij zich vervolgens naar de banken. Maar de redding van de Ierse banken loopt via de trojka van Europese Commissie, IMF en ECB – en dus niet via het noodfonds – en ging gepaard met forse bezuinigingen op de overheidsuitgaven. En met een hoge rente (5,8 procent) op die noodlening. Liefst ziet de Ierse regering dat die rente of de kosten voor het redden van de banken worden verlaagd.

Minister Noonan was deze week op tournee langs zijn Europese collega’s om daar nogmaals voor te pleiten. Hij kreeg steun van het IMF in Washington, dat maandag Europese leiders hielp herinneren aan hun principeakkoord uit juni. Het zou de groei van de Ierse economie bevorderen, aldus het fonds.

Helemaal gelukkig was Noonan echter niet met het IMF. Het fonds wil dat Ierland nog een aantal extra belastingmaatregelen invoert, waaronder een grondbelasting van 0,5 procent. Dat zou 1 miljard euro opleveren. Noonan wil wel een dergelijke belasting invoeren, maar een die veel lager is. De 0,5 procent zou een gemiddeld gezin 625 euro per jaar kosten – een bedrag dat veel Ieren niet meer kunnen ophoesten. In december komt Noonan met een nieuwe begroting.