Hoe de anti-islamfilm eigenlijk helemaal niet anti zo was

De anti-islamfilm ‘Innocence of Muslims’, die in het Midden-Oosten heel wat opschudding veroorzaakt, had in eerste instantie niet als doel moslims in het harnas te jagen. Acteurs zeggen gecast te zijn voor een heel andere film, en waren verbaasd over het eindresultaat. De film leidde deze week tot hevige protesten in Arabische contreien.

Screenshot uit de anti-islamfilm 'Innocence of Muslims'.

De anti-islamfilm ‘Innocence of Muslims’, die in het Midden-Oosten heel wat opschudding veroorzaakt, had in eerste instantie niet als doel moslims in het harnas te jagen. Acteurs zeggen gecast te zijn voor een heel andere film, en waren verbaasd over het eindresultaat. De film leidde deze week tot hevige protesten in Arabische contreien.

Actrice Cindy Lee Garcia, die een kleine rol in Innocence of Muslims speelt, onthult aan de website Gawker dat ze gedurende de opnames in de veronderstelling was deel te nemen aan de film Dessert Warriors. Een film die totaal los stond van religie en een beeld schiep van het historische Egypte 2000 jaar geleden:

“It wasn’t based on anything to do with religion, it was just on how things were run in Egypt. (…) In the script and during the shooting, nothing indicated the controversial nature of the final product. Muhammed wasn’t even called Muhammed; he was ‘Master George’.”

Nasynchronisatie maakt film omstreden

Alle omstreden uitspraken zijn pas later aan de film toegevoegd door middel van synchronisatie, zegt Garcia.

“The words Muhammed were dubbed over in post-production, as were essentially all other offensive references to Islam and Muhammed.”

En verder:

For example, at 9:03 in the trailer, Garcia berates her husband, who wants to send their daughter to Muhammed: “Is your Muhammed a child molester?” she says in the final product. But the words are dubbed over what she actually said. The line in the script—and the line Garcia gave during filming—was, “is your God a child molester.”

Screenshot van de actrice Cindy Lee Garcia uit de trailer van 'Innocence of Muslims'. Screenshot van de actrice Cindy Lee Garcia uit de trailer van 'Innocence of Muslims'.

Hele cast spreekt er schande van

Naast Garcia zijn ook alle andere acteurs en overige castmembers weinig te spreken over het eindproduct. Tegenover CNN maken ze duidelijk totaal niet achter de film te staan:

The entire cast and crew are extremely upset and feel taken advantage of by the producer. We are 100% not behind this film and were grossly misled about its intent and purpose. We are shocked by the drastic re-writes of the script and lies that were told to all involved. We are deeply saddened by the tragedies that have occurred.

De geheime identiteit van regisseur ‘Sam Bacile’

Regisseur Sam Bacile zou het brein zijn achter de extreme aanpassingen van wat ooit Dessert Warriors moest heten. De acteurs omschrijven hem als een ontspannen Egyptenaar, die naar verluidt vijf miljoen dollar aan de film had uitgegeven. Tegen persbureau AP zei Bacile echter van Israëlitische afkomst te zijn, maar ook dat bleek niet waar. Gisteren werd zijn ware identiteit namelijk onthuld:

The official said Thursday that authorities had concluded that Nakoula Basseley Nakoula, 55, was behind “Innocence of Muslims”, a film that denigrated Islam and the prophet Mohammad and sparked protests earlier this week in Egypt, Libya and most recently in Yemen.

De media voor het huis van Nakoula Basseley Nakoula, die de regisseur zou zijn van de omstreden anti-islamfilm. Foto Reuters / Alex Gallardo De media voor het huis van Nakoula Basseley Nakoula, die de regisseur zou zijn van de omstreden anti-islamfilm. Foto Reuters / Alex Gallardo

Nakoula blijkt in werkelijkheid koptische christen, woonachtig in het zuiden van de staat California. Twee jaar geleden werd de vermeende scriptschrijver en regisseur veroordeeld voor het plegen van bankfraude.

Federal authorities have identified a Coptic Christian in southern California who is on probation after his conviction for financial crimes as the key figure behind the anti-Muslim film that ignited mob violence against U.S. embassies across the Mideast, a U.S. law enforcement official told The Associated Press.

Federal court papers filed against Nakoula in a 2010 criminal prosecution noted that he had used numerous aliases, including Nicola Bacily, Robert Bacily, Erwin Salameh and others.

Persbureau AP kwam Nakoula op het spoor via Morris Sadek, een koptische christen die de anti-islamfilm op zijn website promote. Dat bericht de website The Daily Star.

Wereldwijde onrust

De film heeft in islamitische landen heel wat teweeg gebracht. In Libië werd de Amerikaanse ambassadeur om het leven gebracht, terwijl in Jemen moslims massaal de straat opgingen om te protesteren tegen de film. Het Amerikaanse consulaat is vandaag uit voorzorg eerder gesloten vanwege een aangekondigde demonstratie tegen de anti-islamfilm. In de Soedanese hoofdstad Khartoem leidde de film tot de bestorming van de Duitse en Britse ambassade door duizenden demonstranten.