Henk Kamp verkenner in formatie, PvdA verliest zetel aan GroenLinks

Demissionair minister Henk Kamp (Sociale Zaken, VVD) is gisteren op voorstel van partijgenoot Mark Rutte door Kamervoorzitter Gerdi Verbeet gevraagd om als verkenner op te treden bij de formatiebesprekingen. Kamp ontvangt vanochtend Rutte, die de verkiezingen won. Daarna wil Kamp het liefst op volgorde van grootte met andere fractievoorzitters praten. Hij moet kijken welke coalitie als eerste kan worden onderzocht en wie de informateur moet worden. Veel andere partijen vinden dat VVD en PvdA over samenwerking moeten praten, eventueel samen met nog een of meer kleinere partijen. Kamp denkt medio volgende week klaar te zijn met zijn verkenning.

Jolande Sap liet gisteren weten dat haar vertrek als leider van GroenLinks „niet aan de orde” is. GroenLinks verloor woensdag zeven van de tien zetels, maar kreeg er gisteren toch weer een bij, na het herberekenen van restzetels. De PvdA verliest een zetel en heeft er nu 38. novum

Verkiezingen, pagina 4&5