Greenpeace geeft actie op: vrijwel alle Shell-tankstations weer open

Vrijwel alle tankstations die vanochtend werden stilgelegd door actievoerders van Greenpeace, zijn weer open. Dat heeft een woordvoerder van Shell aan Novum laten weten.

Bij ruim zeventig tankstations kon vanochtend niet getankt worden omdat de slangen met hangsloten onbruikbaar waren gemaakt. Dat gebeurde onder meer bij tankstations in Breukelen, Amsterdam, Rotterdam en Amersfoort. De actievoerders zijn boos omdat Shell recent begon met boren naar olie in het Arctisch gebied.

Beelden van vastgeketende vulpistolen bij het Eindhovens Dagblad:

En ook in Friesland konden automobilisten niet tanken (beelden Omrop Fryslân):

Rond 10.00 uur waren de hangsloten op

De milieubeweging begon om 4.00 uur met de acties, maar moest rond 10.00 uur opgeven. “De ruim zevenhonderd meegebrachte hangsloten waren toen op”, meldt een woordvoerder van de milieubeweging. Een deel van die sloten werd vrijdagochtend al door de brandweer doorgeknipt zodat op die plekken weer getankt kon worden.

Een onbekend aantal actievoerders is aangehouden. Politiekorps Haaglanden liet weten vier actievoerders te hebben aangehouden voor vernieling.

Shell wilde liever in gesprek gaan

Een woordvoerder van Shell laat in een reactie weten het ‘heel vervelend te vinden dat de klant overlast heeft ervaren van de acties’.

“Wij respecteren het recht van Greenpeace om actie te voeren. Maar wij hadden liever gezien dat de actievoerders met ons in gesprek waren gegaan dan met onze klanten.”

Volgens Greenpeace is het ‘volstrekt onverantwoordelijk dat Shell de Noordpool op het spel wil zetten voor amper drie jaar extra olie’. De boringen kunnen volgens Greenpeace ‘desastreus’ uitpakken in het kwetsbare gebied.