Fabriekseigenaars gezocht na brand Pakistan

De werknemers die dinsdag bij een Pakistaanse fabrieksbrand omkwamen, zaten als ratten in de val omdat de nooduitgangen dicht waren.

Karachi. De Pakistaanse politie zoekt de eigenaren van een textielfabriek in Karachi die dinsdag in brand raakte, op verdenking van moord. Bij de brand, de ergste uit de industriële geschiedenis van Pakistan, kwamen ten minste 247 arbeiders om het leven. Ze zaten in veel gevallen als ratten in de val, naar verluidt omdat de eigenaren de meeste deuren en ramen hadden laten sluiten nadat er zich onlangs een geval van diefstal had voorgedaan.

De ramp, die samenviel met een brand in een schoenenfabriek in de stad Lahore waarbij eveneens 25 mensen om het leven kwamen, heeft de aandacht gevestigd op de gevaarlijke omstandigheden waaronder veel Pakistanen moeten werken. De regering in de provincie Sindh, waartoe Karachi behoort, heeft bevolen binnen 48 uur alle fabrieken in het gebied te controleren.

„De eigenaren bekommerden zich meer om de veiligheid van de kleren in de fabriek dan om de arbeiders”, verklaarde een van de overlevenden. De eigenaren zijn voortvluchtig.

De brand ontstond dinsdagavond toen een boiler ontplofte en chemicaliën vlam vatten. Volgens ooggetuigen verspreidde het vuur zich daarop razendsnel, waardoor de circa 500 arbeiders nauwelijks tijd hadden om te ontsnappen. Vooral in de kelder van het vier etages tellende gebouw stierven velen aan rookvergiftiging. AP, Reuters, BBC