Extra steun voor economie VS

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, start met een nieuwe stimuleringsronde voor de Amerikaanse economie. Vanaf deze maand zal voor onbepaalde tijd elke maand voor 40 miljard dollar aan hypotheekobligaties op de markt worden ingekocht. Zo moet de hypotheekrente in de VS omlaag worden gebracht en de huizenmarkt ondersteund. Bovendien is de termijn waarop de Fed belooft dat haar kortlopende geldmarktrentes uitzonderlijk laag blijven, verlengd – van ten minste eind 2014 tot ten minste halverwege 2015.

Dit is gisteren na de vergadering van het bestuur van de centrale bank bekendgemaakt. De maatregel is de vierde buitengewone ingreep sinds de kredietcrisis (zie inzet).

Aanleiding voor de nieuwe maatregel zijn tekenen van een vaartverlies van de Amerikaanse economie. De index voor inkoopmanagers kwam voor de derde maal op rij onder een waarde van 50, hetgeen een krimp van de productie impliceert. Hoewel de werkloosheid over de maand augustus zakte van 8,3 procent naar 8,1 procent, is de banengroei nog steeds ondermaats.

Analisten nemen aan dat de Fed geen genoegen neemt met een werkloosheidspercentage van boven de 7. Fed-voorzitter Bernanke zei gisteren dat er geen specifiek cijfer is, maar „dat de werkloosheidspercentages die we de laatste maanden hebben gezien het in ieder geval niet zijn”. In de laatst bekende economische prognoses van de bank uit juni is er weliswaar sprake van een economische groei van boven de 2,5 procent in 2013, maar daalt de werkloosheid pas in 2014 naar dit niveau.

Bernanke ontkende gisteren de klacht van Republikeinen dat de actie is ondernomen om de Democratische president Obama te steunen in de aanloop naar verkiezingen in november. De Republikeinse kandidaat Mitt Romney heeft al gezegd dat hij Bernankes termijn, die in 2014 afloopt, niet zal verlengen.

Aandelenkoersen stegen na het nieuws, met een slotwinst voor de Dow Jones-index van 1,55 procent. Ook de AEX-index stond vanmorgen in de plus, met 1,3 procent.