Eurocrisis duurt al veel te lang, tijd om ‘spaarpotje’ Vaticaan open te breken?

Het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad.
Het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. Foto AFP / Vincenzo Pinto

De schuldencrisis in de eurozone blijft maar doorwoekeren en het geld raakt op. Waar kunnen Europese overheden nog geld vandaan halen? Het Vaticaan.

De Katholieke Kerk is een van de laatste instituten in Europa waar nog geld te halen valt, het Vaticaan geniet van oudsher veel belastingvoordelen en priviliges. Daarom staan Europese regeringsfunctionarissen te popelen om die te beperken, schrijft The Washington Post.

De krant bespreekt onder andere het geval van gemeenteraadslid Ricardo Rubio uit het Spaanse Alcala. Een van de voorvechters om een belasting in te stellen op kerkeigendommen die gebruikt worden voor niet-religieuze activiteiten. Omdat de Katholieke kerk in Spanje een van de grootste landeigenaren is - met onder meer scholen, sportvelden en restaurants - denkt Rubio dat de Kerk jaarlijks drie miljard euro aan belastingen kan betalen. En Spanje heeft extra inkomsten nodig nu het mogelijk noodsteun moet krijgen van de ECB en het IMF.

Maar niet alleen in Spanje tornen ze aan de positie van de kerk. In Italië, waar notabene het Vaticaan nog altijd zeer veel macht geniet, riep premier Mario Monti op tot een belasting op de eigendommen van het Vaticaan die gebruikt worden voor commerciële doeleinden. In Ierland probeert de minister van Onderwijs het monopolie van de kerk op scholen te doorbreken.

Lees het hele artikel in The Washington Post hier, waaruit blijkt dat in tijden van economische crisis ook eeuwenoude instituten als de Katholieke Kerk niet heilig zijn.