Escalatie in zeeconflict China en Japan

Zes schepen van de Chinese kustwacht zijn vandaag de Japanse territoriale wateren bij de omstreden Diaoyu/Senkaku-eilanden binnengedrongen „om te patrouilleren en de wet te handhaven”. De escalatie van het Chinees-Japanse conflict over de zeggenschap over deze eilanden in de Oost-Chinese Zee gaat gepaard met een anti-Japanse campagne in de Chinese media.

De Japanse commandant van de kustwacht waarschuwde de Chinese schepen dat zij zich in de twaalfmijlszone rondom de eilanden bevonden. Twee van de zes Chinese schepen gaven gevolg aan de opdracht om te keren, maar de andere vier hielden zich doof, aldus een woordvoerder van de Japanse regering.

Een van de Chinese commandanten beantwoordde de Japanse waarschuwing. „Diaoyu is Chinees grondgebied. Dit schip voert legale activiteiten uit. We verzoeken u dringend deze wateren onmiddellijk te verlaten’’, zou de Chinese kapitein hebben gezegd. In Peking werd gezegd dat de schepen niet teruggetrokken zullen worden, hoe heftig Japan ook protesteert.

Daarnaast zijn Chinese grondstrijdkrachten, de marine en de luchtmacht begonnen met opzichtige oefeningen in de Gele Zee en de Gobiwoestijn. Volgens het Dagblad van het Leger zijn alle eenheden, die vallen onder het militaire commando in Nanking, betrokken bij de oefeningen.

Lezers van deze krant weten dat de troepen die onder ‘Nanking’ vallen tot de beste eenheden van het Chinese Volksleger behoren, beschikken over raketarsenalen en helemaal gericht zijn op herovering van Taiwan en bijbehorende eilandengroepen, waaronder de Diaoy/Senkaku. China claimt de eilandengroep die tot de eerste Chinees-Japanse oorlog in 1894 eeuwenlang vanuit Taiwan door China werden bestuurd.

Japan wijst deze aanspraak af met het argument dat de eilanden na de Tweede Wereldoorlog tijdelijk zijn toegekend aan Japan. Bovendien, zo redeneert de Japanse regering, als er onderhandeld moet worden is niet China een gesprekspartner maar het van China afgescheiden Taiwan. ook wil dat de VS bij de onderhandelingen worden betrokken. Dat wijst China pertinent van de hand en zal dat volgende week ook zeggen tegen de Amerikaanse minister van Defensie Panetta tijdens diens bezoek aan Peking.

In verschillende steden zijn tot nu toe kleinschalige anti-Japanse demonstraties gehouden. Een reeks culturele- en sportuitwisselingen is uit voorzorg afgezegd, en ook optredens van Japanse popartiesten zijn geannuleerd. De verkopers van Japanse auto’s, elektronica en levensmiddelen zeggen echter nog niets te merken van de oplopende, politieke spanningen.