Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘ECB en IMF willen Spanje dwingen noodsteun te accepteren’

Het IMF en de ECB onderhandelen al over noodsteun aan Spanje, al heeft dat land dat nog niet aangevraagd. Foto Reuters / Alex Domanski

De Europese Centrale Bank onderhandelt met het Internationaal Monetair Fonds over noodhulp aan Spanje, al heeft het land daar nog niet om gevraagd.

Hiermee wil de ECB Spanje dwingen om de strenge voorwaarden die verbonden zijn aan noodsteun te accepteren, dat meldt het Financieele Dagblad vanochtend. Het zou gaan om een steunpakket van driehonderd miljard euro.

De ECB kwam vorige week met het plan om onder strikte voorwaarden staatsobligaties op te kopen van landen waar de rente te veel oploopt. Die landen moeten dan in ruil voor het opkopen van de obligaties formeel steun vragen bij het Europese noodfonds en zich zo onder toezicht plaatsen van de ECB. Spanje worstelt al langere tijd met een hoge rente, die het afbetalen van de schulden alleen maar lastiger maakt.

Premier Mariano Rajoy liet deze week nog weten wel hulp, maar geen ‘bailout’ nodig te achten. Rajoy zou de aanvraag van noodsteun echter vertraagd hebben omdat het niet wil dat de ECB bepaalt waar hervormd of bezuinigd moet worden, schrijft het FD. De Spaanse premier liet weten inmenging van het IMF niet te zien zitten, maar alleen met deelname van het IMF vertrouwt de ECB erop dat aan Spanje stevige condities voor bezuinigingen en hervormingen worden gesteld.