Den Haag krijgt kleiner Spuiforum

Het Spui wordt het „broadway” van Den Haag. Met als middelpunt een nieuw uitgaanscentrum op het Spuiplein, dat op de plaats komt van de huidige Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater. Dit ‘Spuiforum’ wordt een „icoon”, stelt wethouder Marjolein de Jong (Cultuur, D66).

De toekomstige gebruikers, het Koninklijk Conservatorium, het Nederland Dans Theater en het Residentie Orkest, zeggen zich te verheugen op de onderlinge samenwerking. Wethouder De Jong: „We hebben straks topopleiding en topuitvoering onder één dak, dat is uniek in de wereld.” „Dit wordt een magneet”, verwacht Henk van der Meulen, directeur van het Conservatorium.

Het in 2010 door Neutelings Riedijk Architecten ontworpen dans- en muziekcentrum was volgens het college erg duur en ambitieus. De kosten van hun versoberde ontwerp bedragen 181 miljoen euro, 80 miljoen minder. De blikvanger van het gebouw, een glazen koepel, wordt niet 66 maar 60 meter hoog. Ook de gebruikers hebben concessies gedaan. Zo neemt het conservatorium genoegen met 30 procent minder ruimte. Er komt onder meer geen eigen bibliotheek omdat de centrale bibliotheek van Den Haag vlakbij is.

De huidige gebouwen, geopend in 1987, zijn verouderd; renovatie vergt miljoenen. Het Haagse college geeft de voorkeur aan een nieuw gebouw. Een mooie gelegenheid bovendien om het plein bij het stadhuis aan te pakken. Behalve op zonnige dagen is het Spuiplein nu nog een weinig aantrekkelijke plek, vindt wethouder Marnix Norder (Stadsontwikkeling, PvdA). „Driehonderd dagen per jaar wil je hier niet zijn. Maar dat gaat veranderen.”

Het Spuiforum moet een ontmoetingsplaats worden voor inwoners en toeristen en zal volgens Norder een podium bieden aan zowel „hoog- als laagpolige cultuur”. Of zoals het in een wervend promotiefilmpje over het Spuiforum wordt verwoord: „Van Bach tot Borsato en van Blaudzun tot Bollywood.”

In 2018, wanneer Den Haag Culturele Hoofdstad van Europa hoopt te zijn, moet het gebouw er staan. De gemeenteraad moet zich in november nog uitspreken over de plannen. Volgens De Jong wringt het niet dat de gemeente fors bezuinigt op cultuursubsidies en toch 181 miljoen uittrekt voor het Spuiforum. „We zijn bezig met hervormingen in de cultuursector, maar het één bijt het ander niet. Je moet ook durven investeren, stilstand is achteruitgang.”