Brieven

Peilingen hacken met belastinggeld

In de periode juli-augustus heeft de website peilendoejezo.nl, via het aanmaken van een grote hoeveelheid nepaccounts, getracht de uitslagen van Peil.nl te beïnvloeden. Het zogenaamde kunstenaarsproject Peilen doe je zo is niets meer dan een site van Maurice-de-Hond-haters die met behulp van subsidie van het Mediafonds een punt proberen te maken.

Helaas voor hen is het punt niet gemaakt en is de opzet van de hack-poging mislukt. De resultaten van Peil.nl zijn niet beïnvloed. We hebben namelijk al vaker verkiezingen gehad en dan neem je als bedrijf je voorzorgsmaatregelen.

Dat je iets tegen Maurice de Hond hebt, dat moet je zelf weten. Maar dat je subsidie van de overheid gebruikt om hem onderuit te halen is toch wel heel erg triest. Wat heb je op de aanvraag ingevuld? Hoe is het mogelijk dat het Mediafonds hier aan meewerkt? Wat is de ‘kunst’ in dit project? Als het doel is geweest aan te tonen dat er iets mis is met peilingen, waarom gaat het dan uitsluitend om Maurice de Hond?

Peil.nl is niet Maurice de Hond alleen. Er zit een bedrijf achter dat al vele jaren (en vele verkiezingen) de peilingen technisch verzorgd. Het idee dat je via subsidie van je eigen overheid schade zou kunnen ondervinden aan je bedrijf is een beangstigende gedachte.

Aan de personen van Peilen doe je zo, zou ik willen zeggen: stort dat geld terug naar het Mediafonds en laat ons voortaan met rust.

Populisme

Op de verkiezingsavond werd er gejuicht vanwege de dood van het populisme van Wilders. Navranter kon het toch niet zijn. Immers, Rutte en zijn VVD hadden en hebben zich ingegraven op een immigratiestandpunt, waar elke rechtgeaarde liberaal zich diep voor schaamt. Het populisme leeft als nooit te voren, dunkt me.