Boete voor verkoop gloednieuwe ‘tweedehands’ boeken

Een tabakshandelaar die als bijverdienste een goedlopend online boekwinkeltje had op Bol.com, moet 15.000 euro boete betalen. Hij verkocht boeken die niet tweedehands waren voor een lager bedrag dan de vaste boekenprijs.

Dat blijkt uit een besluit van het Commissariaat van de Media, zo meldt Boekblad. De man, die onder de naam ‘A-Riklin’ opereerde op de boekenverkoopsite, verkocht vorig jaar in de maanden juli en augustus een groot aantal populaire boeken als Het huis waar jij van hield van Tatiana De Rosnay en Blauwe maandag van Nicci French. Zijn verkoopprijs was lager dan de door de uitgever vastgestelde prijs, terwijl die beschermd wordt door de Wet op de vaste boekenprijs. Voor tweedehands verkopen gaat die Wet niet op.

De tabakshandelaar prees de boeken aan als ‘nieuw en ongelezen’. Boeken zijn volgens de Wet tweedehands wanneer ze eenmaal verkocht zijn én eenmaal gebruikt. Het Commissariaat onderzocht de handel van ‘A-Riklin’ dat door testaankopen te doen. Door het grote aantal verkochte boeken en het gebrek aan ‘gebruiksporen’ leek het niet aannemelijk dat ze allemaal ooit gebruikt waren. Conclusie: de boeken hadden niet als tweedehands verkocht mogen worden.

De man verweerde zich door te zeggen dat zijn leveranciers hem ook niet de vaste boekenprijs rekenden, en dat hij zich daardoor van geen kwaad bewust was. Bovendien vond hij dat Bol.com haar tweedehands-verkopers wel even had mogen waarschuwen voor het bestaan van de vaste boekenprijs, waarvan hij niet op de hoogte was. Het Commissariaat was niet gevoelig voor de argumenten. Bol.com lijkt er wel gehoor aan te hebben gegeven: sinds deze zomer onderscheiden ze particuliere en zakelijke verkopers. Die laatste mogen nieuwe boeken alleen verkopen tegen de vaste prijs.