Opinie

Badpak

Youp

Eenzaam staart Beatrix uit haar raam. Vroeger deed ze ertoe. Dan had ze het als koningin een dag na de verkiezingen druk. Dan kwamen de fractievoorzitters een half uurtje nerveus beppen over hun ideeën en bepaalde zij uiteindelijk de te wandelen route. Maar nu kijkt ze werkloos de tuin in. Ze denkt aan haar populaire schoondochter, die afgelopen zondag in de Amsterdamse grachten zwom. Dat soort dingen deed zij nooit. Het zou nu wel een stunt zijn….

Onderhand vraagt ze zich zachtjes af waarom Maurice er twintig zetels naast zat? Twintig! Zij weet wel waarom. Omdat mensen zeiden dat ze op Roemer gingen stemmen, vervolgens Harry van Bommel in Lingo zagen stotteren, waarna ze alsnog in het stemhokje besloten dat het Samsom werd. Hakkelende Harry was toch net iets te veel van het goede. En zo zat Maurice er twintig zetels naast. Hij had het zelf al voorspeld in De Wereld Draait Door. Mooi als je je zo kunt indekken. Ze zou hem wel als weerman willen. Of als Hoofd Treinenloop bij de NS. De intercity naar Groningen vertrekt om en nabij twaalf over een en dat zou van een van de volgende perrons kunnen zijn… ze moet er zelf om lachen.

Even vindt ze het jammer dat de bonte verkiezingskermis voorbij is, maar gelukkig zijn ze nu volop bezig met het prachtige formatiecircus. Zonder haar. Dat wel. Jack, Felix, Jort en Frits hebben hun caravannetjes op het parkeerterrein bij de Amsterdamse Westergasfabriek weer betrokken en mogen elke avond aanschuiven in de daar gelegen studio’s om hun olielampjes te laten schijnen op deze voor de eenvoudige kijkers bijzonder ingewikkelde materie. Die jongens leggen haar volk dan uit dat Rutte liever met Buma regeert dan met Roemer, terwijl Samsom graag de SP erbij heeft. Daar zijn deze doorgewinterde analisten voor. Zij praten haar domme volk bij. Dan begrijpen ze hoe het zit. En ze vertellen dat Pechtold de komende weken schuimend staat te trappelen om mee te mogen doen en dat het hem niet uitmaakt met wie. Trix geniet van deze eenvoud. Ze houdt van Pechtold. Ze kent hem zo goed. Hongerig kereltje. Oude Leidse corpsbal. Net als haar eigen Alexander. Ondertussen is ze waarschijnlijk een van de weinige kijkers die zich zorgen maakt om Tofik. Politiek gezien is-ie natuurlijk uitgekeuteld, maar ze laten in Hilversum dit altijd draaiende aandachtorgeltje toch niet vallen? Trix ziet hem de komende maanden graag dansen met Arjan Ederveen in een programma waar diezelfde Arjan Ederveen vroeger een smakelijke parodie op gemaakt zou hebben. Het kan raar lopen in een artiestencarrière. Zag ze een presentator van het Jeugdjournaal nu bij een bejaardenomroep? En wat doen ze met Hero? Zoveel visie, inhoud en jarenlange ervaring. Ze lacht zachtjes. Misschien kan hij als vaste gast bij Andries & Tijs. Of dat hij af en toe aanschuift voor het rechtse geluid bij Albert in Boulevard. Er zullen er de komende maanden meer verdwijnen. Draaikont Leers met zijn asielzoekertjes. En Maxime Verhagen. Ze had zo’n hekel aan die roomse gluiperd. Vooral dat onderdanige vond ze verschrikkelijk.

Ze kijkt weemoedig de tuin in. Geen limo komt haar kant op. Ze hunkert naar een fietsende Donner! Maar nee, denkt ze. Nee, nee en nog eens nee. Ik doe niet meer mee. Spek & bonen! Kat zijn kut! Dit laatste denkt ze alleen. Koninginnen zeggen dat soort dingen niet. Gaan ze eigenlijk nog wel met mij op het bordes? Of ben ik er alleen voor de lintenknipperij? Een traan glijdt over haar wang. Weet je wat ik doe? Ik ga ook zwemmen. Vannacht. Alleen. Door de Amsterdamse gracht! Niet voor geld, niet voor een goed doel, maar gewoon voor mezelf. Badmuts op en niemand die me herkent. Schoolslag en onder de brug een stukje op mijn rug. Zomaar. Ik zwem het van me af. Alles? Ja, alles. Waar is mijn badpak?