Consulaat VS Amsterdam uit voorzorg dicht, Den Haag blijft open

Het Amerikaans consulaat in Amsterdam.
Het Amerikaans consulaat in Amsterdam. Foto: Google Streetview

Het Amerikaanse consulaat in Amsterdam is vandaag uit voorzorg eerder gesloten wegens een aangekondigde demonstratie vanmiddag tegen de anti-islamfilm Innocence of Muslims. Dat laat het consulaat zelf weten. De ambassade in Den Haag blijft open.

Een woordvoerder van de ambassade in Den Haag laat weten dat de ambassade vandaag gewoon open blijft tot vijf uur. Over volgende week kan ze uit veiligheidsoverwegingen niets zeggen. “We bekijken de situatie per dag.” De woordvoerder is ook niet bekend of er demonstraties zijn aangekondigd in Den Haag.

In Amsterdam staat voor zondagmiddag een tweede protest gepland tegen de omstreden anti-islamfilm waarin de profeet Mohammed belachelijk wordt gemaakt. Het consulaat verwacht dat de demonstraties weliswaar vreedzaam verlopen, maar raadt Amerikanen aan het consulaat en het Museumplein tijdens de demonstraties te mijden:

“We strongly recommend that U.S. citizens traveling to or residing in The Netherlands to enroll in the Department of State’s Smart Traveler Enrollment Program at www.Travel.State.Gov. Enrollment gives you the latest security updates, and makes it easier for the embassy or nearest consulate to contact you in an emergency. If you don’t have Internet access, enroll directly with the nearest U.S. embassy or consulate.”