Allebei verliefd op de klusser

Twee bladen houden zich dit keer bezig met het fenomeen ‘Modern Family’. Tijdschrift Blad weet het niet goed aan te pakken. LINDA. heeft wel de juiste invalshoek.

Je bent op een feest en iemand anders draagt hetzelfde als jij. En het ergste: bij die ander staat het pak of die jurk veel mooier. (Wat niet zo gek is, want die ander, dat is bijvoorbeeld Linda de Mol.)

Zoiets is het. Linda de Mol die het feestje bederft. Dat feestje is de ‘Bladenweek’: wie voor 7,50 euro aan bladen koopt, krijgt tot en met 23 september het blad Blad gratis mee.

Dat gratis blad wordt elk jaar door een andere uitgever gemaakt. Dit keer was G+J aan de beurt, van onder andere Jan, Vogue, Quest en Glamour. Uit die redacties is een clubje gevormd dat Blad heeft gemaakt, met als thema ‘Modern Family’, naar de comedy op RTL 5 over een gezin van een man van 60, die is hertrouwd met een veel jongere vrouw. Zij heeft een zoontje en hij uit een eerder huwelijk twee volwassen kinderen. Het ligt wat ingewikkelder dan nu uitgelegd, maar dat is de kern. Goed thema voor een tijdschrift.

Helaas niet zo goed uitgevoerd door Blad: voor een feestelijke Bladenweekuitgave is het te gewoontjes. Pak LINDA. er maar bij. Haar septembernummer heeft óók Modern Family als thema. En Linda’s jurk lijkt mooier – bij haar zijn de kleuren frisser, ze heeft mooiere juwelen, kortom, ze straalt meer.

Het zit ’m in kleine dingetjes. Blad interviewt Tjitske Reidinga, nu in de bioscoop met De Verbouwing gebaseerd op het boek van Saskia Noort. Reidinga vertelt (op de vraag of ze het werk van Noort goed kent) dat ze het boek niet gelezen had, en het op aanraden van regisseur Will Koopman ook niet ging lezen toen ze de rol kreeg. Volgende vraag: „Ontlopen het boek en de film elkaar?” Hallo? Hebben we wel naar Reidinga geluisterd? Ze zegt weer dat ze „het boek nog niet gelezen” heeft, dus nee, dat weet ze niet. „Waarom hebben ze jou gekozen voor de rol van Tessa?” „Ja, eeh... „Dat zou je Will eigenlijk moeten vragen.” Dit komt niet meer goed.

Dan de verhalen in Blad. „Hoe is het om – ongewild – alleen te zijn? Een openhartige blik op het singledom.” Of: „Vertel je je ouders over je eerste keer?” Een stuk over ‘moeder op je 39ste’. Dat is allemaal niet ‘modern family’, dat is gewoon iets waar tijdschriften al jaren over schrijven.

Overigens valt niet alles tegen. Geslaagd is een portret van de familie van acteur Hans Dagelet. Kinderen uit zijn eerste huwelijk, kinderen uit zijn huidige relatie, kleinkinderen: alle elf familieleden zijn geïnterviewd. Wat is je bijnaam binnen het gezin? Meest hilarische familieanekdote? Favoriete familiegerecht? Wie was thuis het lievelingetje? Leuke vragen, die een aardig beeld geven van deze ‘moderne familie’.

Dan de LINDA. Haar lukt het wél om het thema goed neer te zetten. „Toen Bauke (60) en Elzelien (67) in 1985 trouwden, was Piet een vage kennis. De vonk sloeg pas echt over – in drievoud – in 2008, toen Piet (69) ze kwam helpen met een verbouwing. Vlak voor die tijd hadden Bauke en Piet al iets met elkaar gekregen, tijdens de verbouwing werd ook Elzelien verliefd.” Dát is Modern Family. O ja, er zijn ook nog tien kinderen. Mooie foto erbij. Klaar.

En waar in Blad ouders vertellen over hoe leuk hun kinderen zijn, doet LINDA. iets anders: „Dat ons zoontje weleens zou kunnen pesten, stompen, liegen, komt niet in ons op.”

LINDA. wordt vaak bejubeld: mooie foto’s, originele invalshoeken. Als je Blad ernaast legt, zie je dat die bejubeling terecht is.