Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Albert Heijn schort eis om korting leveranciers op en verlaagt prijzen

Foto Hollandse Hoogte / Thomas Schlijper

Albert Heijn heeft het besluit om twee procentpunt korting te eisen van leveranciers opgeschort. Diverse leveranciers claimen in financiële problemen te komen door de maatregel, schrijft de NOS.

Maandag kondigde de supermarktketen aan de leveranciers minder geld te gaan uitkeren om zijn uitbreiding in Nederland, België en Duitsland te kunnen financieren. Nu laat het concern weten met de leveranciers in gesprek te willen voor er een besluit wordt genomen.

Vandaag protesteerden ongeveer dertig boeren protesteerden bij het hoofdkantoor van Albert Heijn in Zaandam. Zij zijn op hun beurt bang dat leveranciers de prijsverlaging aan hen doorberekenen.

Eerste poging tot verhogen korting

Het is voor het eerst dat Albert Heijn eenzijdig de korting wilde verhogen die het als grote afnemer van levensmiddelenfabrikanten krijgt. Eerder deed AH dat wel voor afzonderlijke fabrikanten, zoals koekfabrikant Peijnenburg. Die zette acht jaar geleden uit onvrede met de maatregel de levering van ontbijtkoek zelfs stop.

Albert Heijn liet eerder deze week weten het niet meer dan logisch te vinden dat zijn leveranciers meebetalen aan de groei van het bedrijf. Die zouden daar immers ook van profiteren, omdat ze door de uitbreiding meer producten aan AH kunnen verkopen. De keten rondde eind juli de verkoop van 78 C1000-winkels af, en heeft de afgelopen anderhalf jaar zes winkels in België geopend. Dinsdag ging de eerste AH to go in Duitsland open.

Prijzen gaan dalen

De supermarktketen verlaagt daarnaast maandag een maand lang de prijzen van duizenden producten met vijf procent of meer. Dat schrijft vakblad Distrifood vrijdag. De door leveranciers onder druk gezette grootgrutter noemt de actie Langloopbonus.

Tot en met de kerst moet de actie nog drie keer worden herhaald, schrijft het vakblad. Reden voor het offensief is dat de prijsperceptie bij klanten ondanks recente prijsverlagingen bij Albert Heijn niet is verbeterd. Dat staat in interne documenten in handen van Distrifood.