Weerstand in Israël tegen premier groeit

De Israëlische vicepremier en minister van de Inlichtingendiensten en Atoomenergie Dan Meridor heeft zich gisteren openlijk uitgesproken tegen de strategie van premier Benjamin Netanyahu inzake het Iraanse atoomprogramma. Netanyahu wil een „rode lijn” stellen voor Iran: een ultimatum dat Iran, wanneer het doorgaat met het verrijken van uranium, geconfronteerd wordt met een militaire aanval.

Vicepremier Meridor zei op de Israëlische televisie dat hij geen „rode lijnen of deadlines wil stellen”. Hij zei te geloven dat Iran onder druk van nog zwaardere internationale sancties tot inzicht zal komen dat het moet stoppen met zijn programma.

Dat zegt ook de Amerikaanse president Barack Obama, die militaire actie niet uitsluit, maar Israël herhaaldelijk heeft gemaand om sancties en onderhandelingen een kans te geven. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei eerder dat Amerika „geen deadlines stelt”. In het Witte Huis neemt de ergernis toe over de aanhoudende pogingen van Israël om de Verenigde Staten te dwingen tot een hardere opstelling.

Zonder Netanyahu bij naam te noemen, hekelde Meridor wat hij „het overmatige geklets van de laatste maanden” noemde. De premier speculeert al langer op een unilaterale Israëlische aanval op Iran. Met zijn kritiek voegt Meridor zich bij vele andere Israëlische kopstukken, onder wie voormalige hoofden van de veiligheidsdiensten en het leger, die zich uitspraken tegen de harde oorlogsretoriek van de premier.

Een peiling van de universiteit van Tel Aviv wees vorige maand uit dat een meerderheid van de bevolking tegen een Israëlische aanval op Iran is, en slechts een kwart voor. Iran ontkent dat het aan een kernwapen werkt. Algemeen wordt aangenomen dat Israël kernwapens heeft.