Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Rutte claimt overwinning na nek-aan-nekrace met PvdA - felicitaties Samsom

Mark Rutte viert de grootste verkiezingswinst in de historie van de VVD. Foto Reuters / Yves Herman
Mark Rutte viert de grootste verkiezingswinst in de historie van de VVD. Foto Reuters / Yves Herman Mark Rutte viert de grootste verkiezingswinst in de historie van de VVD. Foto Reuters / Yves Herman

VVD-leider Mark Rutte heeft de verkiezingsoverwinning geclaimd. PvdA-leider Diederik Samsom erkende woensdagnacht rond 02.40 uur dat de VVD de verkiezingen heeft gewonnen. Hij heeft Rutte gefeliciteerd met de overwinning.

Met 98,1 procent van de stemmen geteld haalt de VVD 41 zetels en blijft de PvdA steken op 39. Net zoals in 2010 was het tot diep in de nacht een spannende nek-aan-nekrace.

Samsom in zijn laatste toespraak:

“Wat het ook wordt, 39 of 40 zetels. De Partij van de Arbeid is terug waar ‘ie hoort. In het hart van de samenleving, links van het midden.”

Rutte complimenteerde op zijn beurt de “ongelofelijke prestatie” van Samsom die hij in korte tijd neerzette. Daarna richtte hij zich tot zijn eigen partij:

“Onze partij is nog nooit zo groot geweest als vanavond, en is voor de tweede keer in de geschiedenis de grootse partij van Nederland geworden.”

Zetelverdeling na 98,1 procent van de stemmen

Met 98,1 procent van de stemmen geteld is dit de zetelverdeling:

 • VVD 41 (+10)
 • PvdA 39 (+9)
 • PVV 15 (-9)
 • CDA 13 (-8)
 • SP 15 (-)
 • D66 12 (+2)
 • GroenLinks 3 (-7)
 • ChristenUnie 5 (-)
 • SGP 3 (+1)
 • PvdD 3 (+2)
 • 50Plus 2 (+2)

PVV, CDA en GroenLinks verliezers van de avond

De grote verliezers van de avond zijn de PVV, CDA, en GroenLinks. Geert Wilders verliest negen zetels en komt uit op vijftien. CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma verliest er acht en komt uit op dertien. Ook voor Jolande Sap (GroenLinks) zijn de druiven zuur: zij raakt zeven zetels kwijt en de partij houdt er drie over.

De SP en ChristenUnie winnen noch verliezen. De socialisten van Emile Roemer weten de torenhoge verwachtingen niet waar te maken en blijven op vijftien zetels staan. De ChristenUnie van Arie Slob consolideert de huidige vijf zetels.

De overige winnaars zijn D66, de SGP en nieuwkomer 50Plus. De partij van Alexander Pechtold wint twee zetels en krijgt er twaalf. Kees van der Staaij (SGP) wint een zetel om op drie uit te komen en 50Plus komt met twee zetels in de Kamer. De Piratenpartij haalt verder geen zetels, net als het DPK van Hero Brinkman. De voormalig PVV’er vertrekt dus uit het parlement.

'Rutte en Samsom voor pittige opdracht'

Rutte en Samsom staan vanaf morgen voor “een pittige opdracht”, schrijven onze politiek redacteuren Tom-Jan Meeus en Herman Staal morgen in nrc.next:

“Een partij die door wil gaan met marktwerking in de zorg (VVD) moet samen met een partij die er vanaf wil (PvdA). Een partij die een toptarief voor hoge inkomens wil invoeren (PvdA) moet samen met een partij die daarvan gruwelt (VVD). De kiezer beloonde de rechtse koers van de VVD en de linksere koers van de PvdA, maar tegelijkertijd gaf de kiezer aan dat een middenkabinet de enige optie is. Beide winnaars moeten nu inschikken. Voor winnaars ligt dat niet voor de hand.”

Opkomst 75,4 procent

De opkomst valt net iets lager uit dan in 2010. Toen ging 75,4 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus, nu is het opkomstpercentage rond de 74 procent, zo blijkt uit de voorlopige telling.

Lees ook deze artikelen: