Uitslag gezien als steun Europa

In Europa is de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen alom begroet als een nederlaag voor eurosceptici. Algemeen wordt verwacht dat Nederland een ‘pro-Europese’ koers zal varen, na de zege van VVD en PvdA.

Premier Mark Rutte (VVD) is een van de weinige zittende Europese leiders die verkiezingen wonnen ondanks de eurocrisis, anders dan recentelijk president Sarkozy in Frankrijk en premier Zapatero in Spanje. De VVD-leider onderscheidde zich tijdens de campagne met een streng standpunt over extra hulp aan Zuid-Europese schuldenlanden.

Europese leiders reageerden gisteren opgelucht op de goedkeuring van het permanente euronoodfonds ESM door het Duitse Constitutioneel Hof. „Een goede dag voor Duitsland en een goede dag voor Europa”, zei bondskanselier Angela Merkel.

Vooraf werd 12 september in Europa gevreesd als de dag van euroscepsis in Nederland en een mogelijk ‘nee’ van de Duitse rechters tegen het ESM. Toen deze scenario’s niet uitkwamen, zette de euro een stijging in, vanmorgen tot bijna 1,30 dollar.

Volgens de columnist van de Financial Times Gideon Rachman hebben de Nederlanders „overtuigend de eurosceptische partijen op de flanken afgewezen.”De Franse krant Le Monde kopt op zijn website: „De Nederlanders omarmen Europa.”

The Guardian schrijft dat Rutte, door een eurokritische toon te kiezen, stemmen trok van PVV-kiezers.

Europese leiders reageerden vooral op het Duitse vonnis. De Italiaanse premier Mario Monti sprak van „geweldig nieuws”.

Het Hof bekrachtigde dat de Duitse Bondsdag het laatste woord moet houden over vergroting van de Duitse garantie van 190 miljard euro voor het ESM. Verstrekkender is dat het Hof verbiedt dat het ESM kapitaal aantrekt door lenen van de ECB. Uitbreiding van het fonds, van momenteel 700 miljard euro, moet altijd via de parlementaire weg gebeuren.

Het Hof spreekt zich niet uit over het recente ECB-besluit over opkopen van staatsobligaties van probleemlanden. Mogelijk komt het Hof hier later op terug.