Talk Talk Mark Hollis laat van zich horen

Mark Hollis, in de jaren tachtig.
Mark Hollis, in de jaren tachtig.

Mark Hollis leeft! De voormalige zanger van Talk Talk weerstaat al ruim tien jaar de roep van een devote groep volgers om weer muziek te gaan maken. Nu blijkt die muziek al een paar jaar op de plank te liggen. Op 21 september zal van Hollis ARB Section 1 te horen zijn, in de VS, tijdens een aflevering van Boss, de tv-serie rond Kelsey ‘Frasier’ Grammer.

Hollis werd eind jaren tachtig een cultheld nadat hij en zijn band een drastische ommezwaai hadden gemaakt. Van een synthesizerband, met gesoigneerde pophits als Such a shame en Life’s what you make it, werd Talk Talk een melancholiek, akoestisch combo. Debussy en Bartók waren zijn inspiratiebronnen, verklaarde Hollis. Hun platenmaatschappij EMI spande na verschijning van Spirit of Eden (1988) zelfs een rechtszaak aan tegen de band wegens het opzettelijk maken van obscure muziek.

De stukken op Spirit of Eden waren jazzy schetsen, sferisch en lang. Het album wordt nu gezien als het experiment dat de postrock van Radiohead aankondigde. Talk Talk zette het proces van verstilling voort op Laughing Stock (1991), een puristische, bedachtzame plaat. Daarna viel de groep uiteen.

Hollis beende zijn muziek verder uit op een soloalbum (1998). Pianoakkoorden domineren het klankbeeld, waarin gitaar, ruisende bekkens en trompet opduiken. En zijn indringende, gekwelde stemgeluid. Magnifiek blijft Hollis’ hoge, naar woorden tastende zang met plotse felle uithalen.

Sindsdien werd niets van hem vernomen. Zijn ‘terugkeer’ blijkt te danken aan Brian Reitzell, een muziekcoördinator voor films en series, zo meldt muzieksite Pitchfork. Op zijn verzoek componeerde Hollis de soundtrack voor Peacock, een thriller uit 2010. Maar de muziek bleef ongebruikt. De track van Hollis is vooralsnog alleen te horen tijdens de uitzending van die ene aflevering van Boss.

Hollis blijft zich afzonderen, want anders dan andere muziek van de serie wordt het nummer niet streaming aangeboden. Reitzell hoopt later meer van Hollis’ soundtrack te mogen gebruiken.

Dat Hollis niet vergeten is, blijkt uit het Spirit of Talk Talk-project. Onder die noemer verschenen zojuist een herdenkingsboek en een cd met covers. De groep White Belt Yellow Tag doet op de cd een gejaagde gitaarversie van Today en Joan as a Policewoman een ijselijke remake van Myrrham. Een feestje voor die hard-fans, die daarna snel het origineel opzetten. Mark, kom gauw weer onder de mensen!