Kortkolom economie

Raad van State tegen overnameverbod zorg

Rotterdam. De nieuwe wetgeving waarmee de regering wil verbieden dat zorgverzekeraars ziekenhuizen en andere zorgaanbieders overnemen gaat te ver. Het kabinet kan er ook voor kiezen dat de Nederlandse Zorgautoriteit alleen ingrijpt als dat nodig is, stelt de Raad van State in een woensdag geopenbaard advies. Het wetsvoorstel om overnames door zorgverzekeraars te verbieden is dinsdag aangeboden aan de Tweede Kamer, en nu is ook het advies van de Raad van State openbaar. Het kabinet wil met de wet voorkomen dat de keuzevrijheid van patiënten wordt ingeperkt, bijvoorbeeld doordat verzekeraars veel ziekenhuizen overnemen en alleen eigen patiënten in die ziekenhuizen toelaten. Het is volgens de Raad beter als de Nederlandse Zorgautoriteit per geval afweegt of de overname door kan gaan of niet. Zo beter een betere afweging tussen de kosten van de gezondheidszorg en de belangen van de patiënt kunnen worden gemaakt. (Novum)

Shell koopt Texaans schaliegasveld: 1,5 mld

Rotterdam. Shell koopt voor ruim 1,9 miljard dollar (1,5 miljard euro) een schaliegasveld in de Amerikaanse staat Texas. Dat meldde de Brits-Nederlandse olie- en gasmaatschappij woensdag. Shell betaalt de miljarden aan Chesapeake Energy, dat tot nu toe eigenaar was van het 618 duizend hectare grote veld in het westen van Texas. De dagelijkse productie van het veld komt overeen met 26 duizend vaten olie. Volgens Shell heeft het „significante groeipotentie”. Shell meent dat de overname past binnen de strategie om leidend te worden in schaliegas. Naar verwachting is de overname binnen dertig dagen afgerond. (Novum)

Opnieuw ruzie sociaal plan VolkerWessels

Rotterdam. Er is opnieuw een conflict ontstaan over een afvloeiingsregeling bij een dochtermaatschappij van VolkerWessels. Vastgoedbedrijf Kondor Wessels biedt volgens CNV Vakmensen een te mager sociaal plan. De bond dreigt met acties. Vorige week staakten medewerkers van een andere werkmaatschappij van VolkerWessels, Volkerrail. Dinsdag werd bekend dat er mede door die actie nu wel een sociaal plan is voor de 120 medewerkers die daar moeten verdwijnen, met een ruimere ontslagvergoeding. VolkerWessels kondigde vorige maand aan driehonderd banen te willen schrappen bij de verschillende divisies. (Novum)