Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Jolande Sap blijft leider van GroenLinks - ‘partij behoudt vier zetels’

Ondanks het slechte verkiezingsresultaat behoudt de fractie van GroenLinks het volste vertrouwen in Jolande Sap. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Jolande Sap blijft aan als leider van GroenLinks. Ondanks het slechte verkiezingsresultaat behoudt de fractie het volste vertrouwen in Sap. Dat meldt RTL Nieuws.

Partijvoorzitter Heleen Weening aan RTL:

“Natuurlijk hadden we op een beter resultaat gehoopt, maar deze uitslag is voor ons een extra prikkel om ons de komende jaren keihard in te blijven zetten om Nederland groener, socialer en toleranter te maken.”

Wel gaat partijtop de verkiezingsnederlaag onderzoeken. Andree van Es gaan de commissie leiden die gaat kijken waar het mis ging. Vanochtend werd uitgegaan van een verlies van zeven van de tien zetels, maar inmiddels lijkt het erop dat de partij toch nog vier zetels behoudt. In een nieuwe prognose zou de partij volgens de NOS een extra zetel krijgen, ten koste van de PvdA.

Eerder al vandaag zei Jolande Sap al dat een vertrek als partijleider van GroenLinks “niet aan de orde” was. Toch was er vandaag veel geruchten. “We moeten het hoofd koel houden, maar dat er iets moet gebeuren is wel duidelijk”, zei het afzwaaiende Kamerlid Ineke van Gent vanochtend. Ze wilde niet speculeren op een eventueel vertrek van Sap of Weening, maar noemde ‘zelfreflectie op z’n plaats’. Volgens Kamerlid Linda Voortman ‘was ‘het aan Sap zelf’.