Infiltranten probeerden de peilingen van Maurice de Hond te manipuleren

In de maanden voor de verkiezingen hebben honderden ‘infiltranten’ geprobeerd de peilingen van Maurice de Hond te beïnvloeden. Een poging, die jammerlijk mislukte want Maurice de Hond had namelijk alles door, schrijft nrc.next vanochtend.

Wat is er precies gebeurd? Peilbureau Peilendoejezo.nl meldde zich tussen juni en augustus met 2.500 nepaccounts aan bij Peil.nl, de online opiniepeiling van Maurice de Hond. Peilendoejezo.nl wilde uitzoeken “of peilen via internet te manipuleren is”, zegt initiatiefnemer en kunstenaar Coralie Vogelaar. Het project is bedoeld om meer inzicht te geven in hoe peilers hun peilingen uitvoeren.

Testen of verzieken

Vogelaar schreef zich met hulp van een softwareprogramma 2.500 keer in met verzonnen namen en mailadressen, eindigend op gmall.nl of kpnmall.nl. De nepaccounts waren allemaal oorspronkelijk CDA’ers, die op aangeven van Vogelaar gestaag overliepen naar 50Plus. Toen een stijging van 50Plus in de peiling van Maurice de Hond uitbleef werd de operatie afgeblazen.

Niet zo gek: De Hond had de infiltranten namelijk al die tijd in de gaten. Hij liet ze begaan, tot de dag voor de verkiezingen toen De Hond een e-mail stuurde aan de nepdeelnemers.

“U heeft zich deze zomer gemeld voor deelname aan ons panel. Vanuit onze validiteitstest stellen we vast dat er een heel grote kans is dat u geen serieuze deelnemer bent aan ons onderzoek, maar bezig bent ons systeem te testen of te verzieken.”

‘Wel lachen’

De Hond vertelt dat hij argwaan kreeg toen zich ineens bijna duizend mensen tegelijkertijd aanmeldden bij peil.nl, twintig keer zoveel als normaal. Hij nodigde de infiltranten regelmatig met honderden tegelijk uit om aan peilingen deel te nemen, zonder de resultaten mee te tellen. “We lieten hen in de waan door ze gewoon mee te laten doen. Hadden we ze direct ingelicht, dan hadden ze hun strategie aangepast”, zegt De Hond.

Er waren meer veiligheidsmaatregelen. Iedereen die zich na de val van het kabinet schreef bij peil.nl werd sowieso niet meegeteld. Ook de ‘legitieme’ deelnemers zijn uitgenodigd om aan peilingen mee te doen, maar nooit meegeteld in de uitslag. Dit om te voorkomen dat actiegroepen of fanatieke aanhangers van politieke partijen de peiling proberen te sturen.

De Hond zegt het er verder bij te willen laten zitten. Hij kan “wel lachen” om de hackpoging, zegt hij. “Prima als partijen kijken of je het wel goed doet. Ik sta in voor wat ik doe.”