Henk Kamp verkenner nieuw kabinet

Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Demissionair minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) gaat als verkenner in kaart brengen welke coalities mogelijk zijn en wie informateur moet worden. Dat is de uitkomst van een overleg tussen alle fractievoorzitters en Kamervoorzitter Gerdi Verbeet.

Kamp gaat praten met alle partijen. Hij moet komen met een of meer informateurs en ook formuleren welke coalitie zij moeten gaan onderzoeken. De aanstelling van Kamp als verkenner is een voorstel van VVD-leider Mark Rutte. De andere partijleiders waren er positief over, zei Verbeet.

Politiek redacteur Erik van der Walle van NRC in een reactie op de keuze voor Kamp als verkenner:

“Kamp behoort tot de rechterflank van de VVD, maar is tegelijkertijd iemand die ook bij de linkse partijen in de Kamer gewaardeerd wordt. Bijvoorbeeld voor de rol die hij heeft gespeeld bij de totstandkoming van het pensioenakkoord en de regelingen die hij toen heeft getroffen. Kamp geniet veel vertrouwen, ook al geldt hij niet als soft.”

FD-journalist Leon Willems schrijft over de keuze voor Kamp als verkenner:

Twitter avatar Leon_Willems Leon Willems Verkenner Henk Kamp is goed thuis in belangrijk twistdossiers tussen VVD en PvdA: uitkeringen, ontslagrecht en pensioenen #formatie

Kamp voert vanmiddag al zijn eerste gesprekken. RTL-verslaggever Steven Schoppert:

Twitter avatar SchoppertRTL Steven Schoppert Henk Kamp voert al z’n eerste gesprekken als verkenner. Zojuist met Roemer (SP), en nu met de griffier van de Tweede Kamer. #formatie2012

De Tweede Kamer debatteert volgende week donderdag over de de formatie en dan moeten de gesprekken zijn afgerond.

Kamer wijst zelf informateur aan

In maart van dit jaar, een krappe maand voordat het kabinet-Rutte viel, paste de Tweede Kamer op initiatief van D66 het eigen reglement van orde aan. De Kamer zal voortaan zelf een informateur aanwijzen, een taak die tot nu toe was toebedeeld aan koningin Beatrix.