Glamourfotograaf Joop van Tellingen (67) overleden

Joop van Tellingen vorig jaar augustus, met naast hem Viola Holt. Foto Flickr / Floris Looijesteijn

Paparazzifotograaf Joop van Tellingen is op 67-jarige leeftijd overleden, meldt RTL. In 2009 werd bij hem kanker vastgesteld waarvan hij met succes herstelde. In maart dit jaar werd de ziekte echter opnieuw in zijn lichaam aangetroffen. Volgens De Telegraaf ging het volgens zoon Dennis twee maanden geleden nog “stukken beter” met zijn vader.

Van Tellingen noemde zichzelf in 2006, bij zijn veertig jarig jubileum in het vak, in NRC Handelsblad “de uitvinder van de roddelfotografie”. Zijn eerste paparazzo-foto’s verschenen veertig jaar geleden in De Telegraaf, op de showbizzpagina Privé van Henk van der Meyden. Samen met zijn zoon Dennis heeft Van Tellingen nu een fotobureau gespecialiseerd in het vastleggen van “BN’ers, sporters, politici en royals”.

‘Ik was een rat’

Van Tellingen begon al op 16-jarige leeftijd met fotograferen. Later leverde hij foto’s van bekendheden aan diverse roddelbladen. Zijn soms agressieve werkwijze kwam hem meerdere malen op een schorsing van zijn opdrachtgevers te staan. Niet zelden kreeg Van Tellingen klappen, maar in de loop der jaren werd hij zelf een bekende Nederlander en kreeg hij steeds meer ruimte om zijn werk te doen en werd hij zelfs hartelijk ontvangen.

“Vroeger werd ik met de nek aangekeken. Ik was een rat, ik deugde niet. Willem Ruis heeft geprobeerd met een schep mijn hersens in te slaan. En van Willem Alexander kreeg ik eens een knal voor mijn kop. Tegenwoordig weet iedereen hoe het werkt, zijn er roddelprogramma’s op televisie. We zijn een soort iconen geworden, de duistere waas rond ons vak is verdwenen.” - Van Tellingen in ’06 in NRC.

Volgens RTL is Van Tellingen thuis overleden nadat hij de strijd tegen kanker verloor.