De voorpagina’s van de ochtendkranten: ‘Tegenpolen tot elkaar veroordeeld’

Deel van de voorpagina van het FD van vanochtend. Deel van de voorpagina van het FD van vanochtend.

nrc.next ziet een nieuw soort paars, de Volkskrant de terugkeer van het midden. De Telegraaf en het AD hebben aandacht voor de ‘monsterzege’ van Rutte en Trouw zag de twee grote partijen een ‘dreun’ uitdelen. Dit zijn de Nederlandse voorpagina’s van vanochtend.

‘Heldere uitslag, grote verrassing, moeilijk vervolg’

nrc.next zet de drie belangrijkste conclusies van de avond op een rij: “heldere uitslag, grote verrassing, moeilijk vervolg”. Nu krijgen we een lastig formatiespel, schrijft de krant, met een pittige opdracht voor Rutte en Samsom. Er zijn grote verschillen tussen de twee, maar de kiezer beloonde zowel de rechtse koers van de VVD als de linksere koers van de PvdA.

De nrc.next van vandaag

De nrc.next van vandaagDe nrc.next van vandaag

‘Elke denkbare coalitie is met VVD én PvdA’

Ook de Volkskrant schrijft dat de partijen van Diederik Samsom en Mark Rutte niet om elkaar heen kunnen. “De stemmentrekkers Rutte en Samsom zijn voor elke denkbare coalitie op elkaar aangewezen”.

De Volkskrant van vandaag

De Volkskrant van vandaagDe Volkskrant van vandaag

‘Oranjecoalitie komt in beeld’

Volgens De Telegraaf komt een ‘oranjecoalitie’ van VVD, PvdA en CDA ‘nadrukkelijk in beeld’, zeker omdat VVD en PvdA samen geen meerderheid hebben in de senaat. De krant schrijft dat het echter nog maar de vraag is of het CDA na de voor de partij ‘desastreuze verkiezingsuitslag’ weer in het kabinet wil plaatsnemen.

De Telegraaf van vandaag

De Telegraaf van vandaagDe Telegraaf van vandaag

‘Tegenpolen tot elkaar veroordeeld’

“Kiezer veroordeelt tegenpolen tot smeden coalitie”, kopt Het Financieele Dagblad. De krant denkt echter dat het niet ondenkbaar is dat de partijen een of twee middenpartijen vragen voor regeringsdeelname, omdat de VVD en de PvdA op sommige onderwerpen mijlenver uit elkaar staan. D66 of het CDA liggen volgens het FD het meest voor de hand als ‘een soort oliemannetje’.

Het Financieele Dagblad van vandaag

Het Financieele Dagblad van vandaagHet Financieele Dagblad van vandaag

‘PvdA en VVD zoeken mogelijk naar derde partij’

Ook het AD denkt dat gezien de uitslag bijna geen coalitie denkbaar is waarin VVD en PvdA niet samenwerken. De krant schrijft dat de partijen er mogelijk een derde partij bij zoeken om ook een meerderheid in de Eerste Kamer te hebben.

Het AD van vandaag

Het AD van vandaagHet AD van vandaag

‘Rutte heeft geen andere optie dan met Samsom samenwerken’

Trouw, ten slotte, concludeert uit de verkiezingsuitslag dat de kiezer Samsom en Rutte ‘nauwelijks keus laat’. “Mark Rutte heeft eigenlijk geen andere optie, wil hij blijven regeren, dan de samenwerking met de PvdA te zoeken.” De partijen zoeken volgens krant ‘ongetwijfeld’ een derde partner, om een meerderheid te halen in de Eerste Kamer. Het CDA ligt volgens Trouw het meest voor de hand.

De Trouw van vandaag

De Trouw van vandaagDe Trouw van vandaag