De muziek van gisteravond: Rutte liegt altijd en het CDA is dronken

Rutte deed ‘t met het Britse Coldplay, Samsom met de Handsome Poets uit Gouda. Maar in meerdere gevallen viel gisteravond op dat de tekst van de muziek waarmee partijleiders opkwamen, nogal, eh, ongepast was.

Rutte op het podium bij de VVD. Foto Reuters / Yves Herman
Rutte op het podium bij de VVD. Foto Reuters / Yves Herman Rutte op het podium bij de VVD. Foto Reuters / Yves Herman

Rutte deed ’t met het Britse Coldplay, Samsom met de Handsome Poets uit Gouda. Maar in meerdere gevallen viel gisteravond op dat de tekst van de muziek waarmee partijleiders opkwamen, nogal, eh, ongepast was.

Bij verliezers Wilders (PVV) en Sap (GroenLinks) klonk geen muziek, en Roemer (SP) had een live band ingehuurd. Dit waren de muziekkeuzes die het meest opvielen:

Rutte was nooit eerlijk toen hij aan de macht was

Misschien was het omdat het zinnetje “Now the old king is dead, long live the king” wel goed past, of misschien wilde de VVD-zaal gewoon lekker meedoen met dat ge-ho-oh-ooohh aan het eind. Maar de rest van de tekst van ‘Viva La Vida’ van Coldplay leek hoogst ongepast voor een premier die in de afgelopen weken meerdere keren het etiket van leugenaar kreeg opgeplakt.

Uit de tekst die klonk toen Rutte breed lachend richting het podium liep:

Never an honest word
But that was when I ruled the world

Samsom brengt iedereen samen en neemt het roer nu over

Bij de PvdA leken ze een stuk beter naar de tekst te hebben geluisterd. De zinnen “Stakes were high, the rise and fall / No more lies, leave it all” uit ‘Sky On Fire’ van de Nederlandse band Handsome Poets leken zelfs een regelrecht antwoord op de VVD-song. En “We are on this road together” past natuurlijk ook mooi bij het Europa-standpunt van de partij.

Uit de tekst die klonk toen Samsom richting het podium van Paradiso liep:

A fire, a fire
New kids coming into town
Let’s get together
We take over now

Pechtold heeft een gevoel dat hij nooit, nooit eerder had

Weinig tekst bij D66, dat twee zetels won en dus reden had voor een feestje. Pechtold benadrukte het jonge, studentikoze imago van de Democraten met een populair dancenummer van een 23-jarige Zweedse dj en producer: ‘Levels’ van Avicii.

Dit is de enige tekst van het nummer dat klonk toen Pechtold opkwam:

Oh, sometimes
I get a good feeling, yeah
I get a feeling that I never, never, never, never had before, no no
I get a good feeling, yeah

Buma is als een dronken hooligan

Tja, wat te denken van het CDA? Vooraf anticipeerde lijsttrekker Sybrand Buma al op een nederlaag, dus misschien is het strijdvaardige “I get knocked down, but I get up again” uit ‘Tubthumping’ van Chumbawamba geen vreemde keuze. Maar de grootste hit van de (erg linkse!) band uit Leeds gaat óók over stevig drinken - of “pissing the night away”, zoals ze het zelf subtiel verwoorden. Dat keurige CDA toch.

De even opbeurende als opruiende tekst waarmee Buma het podium op klom:

I get knocked down, but I get up again
You’re never gonna keep me down
(Pissing the night away, pissing the night away)

Een aantal van de speeches van de lijsttrekkers, die volgden op het wegdraaien van de muziek, hebben we hier verzameld. Op het blog van Eerste Hulp Bij Plaatopnamen staat ook een stuk over de muziekkeuze van gisteravond.