Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Buitenlandse pers: zware klap Wilders - pro-Europese partijen overwinnen

PVV-leider Geert Wilders vanavond: "De kiezer heeft gesproken, en het is niet anders." Foto ANP / Jerry Lampen
PVV-leider Geert Wilders vanavond: "De kiezer heeft gesproken, en het is niet anders." Foto ANP / Jerry Lampen PVV-leider Geert Wilders vanavond: "De kiezer heeft gesproken, en het is niet anders." Foto ANP / Jerry Lampen

Pro-Europese partijen hebben de verkiezingen gewonnen, zo schrijven de buitenlandse media over de verkiezingsuitslag. Twee partijen met een ander sociaal-economisch programma winnen. “In België weten we dat een coalitievorming dan niet altijd gemakkelijk is”, merken de Belgen fijntjes op.

De Morgen

De Morgen:

“De kiezer koos vanavond niet alleen voor de kemphanen Rutte en Samsom, maar maakte ook duidelijk een keuze voor Europa. Eurosceptische partijen als de SP en de ChristenUnie winnen niet en de anti-Europa-partij PVV verliest, ondanks dat Wilders de miljardenhulp aan Griekenland en onafhankelijkheid van Brussel tot thema van de campagne had gemaakt.”

De Standaard

De uitslag van de Nederlandse verkiezingen is duidelijk. Maar daarom niet gemakkelijk, schrijft De Standaard.

“PvdA en VVD hebben dan wel een meerderheid in de Tweede Kamer nu. In de Eerste Kamer hebben ze die niet. Uittredend premier Rutte zei tijdens de campagne steevast dat hij een meerderheid in beide kamers wou. Dat maakt wetgevend werk inderdaad gemakkelijker. En dus wordt de coalitievorming nog moeilijker door de vragen ‘komt er een derde partij bij en welke dan?’. Het CDA is een optie, maar die partij heeft net een zoveelste zware klap gekregen.”

Der Spiegel

Der Spiegel benadrukt dat de Europavriendelijke partijen de strijd hebben gewonnen en de rechts-populistische Wilders zijn verlies moet nemen.

The Washington Post

The Washington Post noemt Wilders de grootste verliezer van de verkiezingen.

De vrees dat “radicale eurosceptische partijen” zouden winnen in een “relatief sterke economie in de kern van de eurozone”, is van de baan, schrijft The Wall Street Journal. En dat kan “het meestal langdurige proces van de vorming van een regeringscoalitie” mogelijk versnellen, aldus de Amerikaanse zakenkrant.

The Wall Street Journal

The Guardian

Ook The Guardian merkt op dat de pro-Europese partijen vanavond hebben gewonnen.