Brutale figuren beslissen zelf hoeveel ruimte ze innemen

Sculptuur van Anne-Marie van Sprang

Anne-Marie van Sprang Galerie De Witte Voet, Kerkstraat 135, Amsterdam. T/m 7 okt. Do-za 12-18u. lnl. galeriedewittevoet.nl

Noem de beelden van Anne-Marie van Sprang geen beeldjes. Twee jaar geleden liet ze in Museum Beelden aan Zee in Scheveningen een stel porseleinen figuren zien die allemaal zo’n twintig centimeter hoog waren, maar was dat nu echt zo klein? Het hangt er maar net van af, zei ze, of je gewend bent met moleculen te werken of met kilometers asfalt. En daarbij: een goed gemaakte en gepresenteerde kleine sculptuur kan een grote ruimte opeisen, zowel concreet als in je hoofd. „Eigenlijk hebben de centimeters niets te maken met de omvang van een beeld.”

Van Sprangs licht absurdistische figuren lijken zich zelf soms ook te verwonderen over de ruimte die ze innemen. In Beelden aan Zee stond er eentje met een buitenproportionele kam (die hij met twee handen moest vasthouden) het luchtledige om hem heen uit te kammen. Concertbezoekers spelen soms luchtgitaar, dit figuurtje kamde de lucht in een strakke scheiding. Je mag erom glimlachen maar het moet kunnen.

Comb (2010) is nu weer te zien bij Galerie De Witte Voet in Amsterdam, waar Van Sprang ook een groepje nieuwe, wat grotere figuren presenteert. Die zijn niet van wit porselein, maar van een zwarte kunststof die oogt als geknede was. En ook voor deze beelden geldt dat ze hun plaats kennen, of bezig zijn er kennis mee te maken.

Sterk in zijn eenvoud is een figuurtje – een borstbeeld, eigenlijk – met ver uitgestoken armen. Dat is een prettig gebaar om tegenover je op een sokkeltje te hebben. Omdat het werk je lijkt te verwelkomen, je met open armen ontvangt, misschien zelfs aanstuurt op een omhelzing. Maar ook omdat de figuur zich zo lekker brutaal staat uit te rekken. Hij spreidt zijn armen wijder uit dan realistisch is, maar het past. Er is lucht genoeg. Deze sculptuur geeft zelf aan hoe veel expositieruimte hij nodig heeft. Door zich breed te maken laat hij zien waarin een klein beeld groot kan zijn.