Aziatische overname Heineken in gevaar

De strijd om het Aziatische bierconcern APB is nog lang niet gespeeld. De Thaise miljardair Sirivadhanabhakdi blijft Heineken dwarsbomen.

Heineken is nog lang niet van hem af. De Thaise miljardair Charoen Sirivadhanabhakdi heeft gisteren een nieuwe blokkade opgeworpen tegen de vastberaden plannen van het Nederlandse bierconcern om zijn positie op de Aziatische biermarkt te verstevigen.

ThaiBev en TCC Group, twee bedrijven door Sirivadhanabhakdi gecontroleerd, hebben gisteren een gezamenlijk en verplicht bod op alle aandelen van het Singaporese drank- en vastgoedconcern Fraser & Neave uitgebracht. De Thai, die in de afgelopen weken al bijna 30 procent van F&N verzamelde, biedt op de overige 70 procent 8,88 Singapore dollar per aandeel (5,59 euro).

Uit de zet van de op een na rijkste man van Thailand blijkt dat hij op veel meer uit is dan alleen Heineken plagen en dwingen meer geld voor zijn expansie in Azië uit te trekken. Hij lijkt of ze nu ook echt strategisch in de weg willen zitten.

Sirivadhanabhakdi zit Heineken niet direct in de weg bij het Fraser & Neave – daarin is Heineken geen aandeelhouder – maar indirect wel bij het bod dat Heineken heeft uitstaan op een ander Aziatische bierbedrijf, Asian Pacific Breweries (APB). Dat is in de gehele regio actief – onder meer met het populaire biertje Tiger en het Indonesische biermerk Bir Bintang – en staat genoteerd aan de beurs van Singapore.

Middels een joint venture met Fraser & Neave heeft Heineken al decennia lang een indirect belang in APB van 32,4 procent. Daarnaast had het een direct belang verzameld van een kleine 10 procent. In juli bracht Heineken een bod uit op alle overige aandelen: zowel het belang van 39,7 procent waarover partner F&N beschikt, als op de resterende 18,2 procent die in vrije handen was.

Met de directie en commissarissen van F&N was het bestuur van Heineken al tot overeenstemming gekomen over de acceptatie van het bod, dat aanvankelijk omgerekend 4,9 miljard euro waard was. Maar de Thaise zakenman Sirivadhanabhakdi vocht zich een plek aan tafel. Hij had kort vóór Heinekens bod zowel een belang genomen in APB als in F&N. Begin augustus bracht hij een concurrerend bod uit op een aanvullende 7 procent in APB voor 55 dollar per aandeel.

Heineken verhoogde hierop zijn bod tot 53 dollar per aandeel voor álle aandelen (totale waarde: 5,2 miljard euro). In de afgelopen weken schaakte Sirivadhanabhakdi op twee borden: hij breidde zijn belang in APB uit tot 8,6 procent en in F&N tot iets minder dan 30 procent.

Op vrijdag 28 september staat een bijzondere aandeelhoudersvergadering gepland van Fraser & Neave waarin de beleggers moeten oordelen over het positieve advies dat de raad van bestuur over Heinekens plannen heeft gegeven: ja, de Nederlanders mogen ons belang van bijna 40 procent in APB overnemen.

Maar nu Sirivadhanabhakdi een bod uitbrengt op álle aandelen van F&N, zou het voorstel van de directie wel eens kunnen worden weggestemd. Of ingetrokken. Het zou van goed bestuur getuigen als zij, in het belang van alle aandeelhouders alle opties blijven bestuderen – zeker als dat meer geld oplevert.

Los van het ‘Nederlandertje pesten’ zou het de Thai vast ook daar om zijn te doen. Het tweede agendapunt van de F&N’s aandeelhoudersvergadering: wat te doen met de miljarden die Heineken wil betalen voor de participatie in APB? Er lonkt een superdividend.

Heineken blijft, net als na de vorige keren dat Sirivadhanabhakdi een klap uitdeelde, rustig. De brouwer onthoudt zich van commentaar.

Gisteren vergrootte Heineken (opnieuw) zijn belang in APB op de beurs, tot 46,3 procent. Dat is slim en relatief goedkoop, maar voorlopig telt alleen de macht bij F&N. En daar lijkt de Thaise rivaal het voor het zeggen te hebben.