Ook Amerikaanse ambassade Jemen bestormd wegens anti-islamfilm

Ook in Israël wordt geprotesteerd tegen de film. Palestijnen verbranden een Amerikaanse vlag voor het hoofdkantoor van de Amerikaanse ambassade in Gaza. Foto Reuters / Suhain Salem

In Jemen hebben honderden demonstranten die boos zijn over de Amerikaanse anti-islamfilm Innocence of Muslims de Amerikaanse ambassade in Sanaa bestormd. Volgens persbureau AP is de menigte er niet in geslaagd de ambassade binnen te dringen.

Meerdere demonstranten zouden gewond zijn geraakt toen veiligheidstroepen het vuur opende, meldt persbureau AP. De medewerkers van de ambassade zijn volgens lokale bronnen op tijd in veiligheid gebracht.

De demonstranten verbrandden onder meer een Amerikaanse vlag en autobanden en haalden het logo van de ambassade van een muur.

Eerder bestorming ambassades Egypte en Libië

De film leidde dinsdag tot de bestorming van Amerikaanse ambassades in Egypte en Libië met de dood van een Amerikaanse ambassadeur en drie medewerkers tot gevolg. De Verenigde Staten sturen in een reactie twee oorlogsschepen naar de Libische kust.

Rond de anti-islamfilm is al dagen beroering. De profeet Mohammed wordt in de film voorgesteld als een bedrieger en een kinderverkrachter. De regisseur, een in Californië wonende Israëliër, is ondergedoken. Hij noemde de islam eerder deze week een “kankergezwel” en zei met zijn film Israël te willen helpen. Ook de Amerikaanse conservatieve dominee en koranverbrander Terry Jones is bij de productie betrokken.

Internationale reacties op anti-islamfilm en bestorming

Verschillende leiders hebben gereageerd op de dood van de ambassadeur en de ophef die rond de controversiële film is ontstaan.

  • Obama heeft de bestorming van het consulaat veroordeeld. Daarop bood de Libische interimpresident Mohammed el-Megarif zijn excuses aan.
  • De Egyptische premier riep op om de Amerikaanse regering niet te beschuldigen van de film, maar zei ook te hopen dat Washington actie onderneemt tegen de filmproducenten.
  • De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei dat het incident de Libische-Amerikaanse verstandhouding niet hoefde te veranderen.
  • Israël heeft zich eerder deze week van het filmpje en de van oorsprong Israëlische maker gedistantieerd.
  • Het Vaticaan veroordeelde “de provocaties” uit de film.
  • Demissionair minister Rosenthal noemde de aanslag in Libië “gruwelijk” en “op geen enkele manier te rechtvaardigen”.
  • De Indonesische regering wil dat YouTube er voor zorgt dat de bevolking de film niet meer kan bekijken op de site.
  • Afghanistan deed YouTube gisteren in de ban.

Onjuist verband gelegd met Nederland

Onze correspondent in Kairo schreef gisteren in NRC Handelsblad dat de betogers voornamelijk ultraconservatieve salafisten zijn, voor een belangrijk deel aangevuld met voetbalhooligans die zich altijd voegen bij het straatprotest. Even werd vermoed dat Nederland bij de productie van de film betrokken was:

“De commotie rond de film doet denken aan het protest tegen de cartoons over de profeet Mohammed in Denemarken, en in mindere mate tegen de anti-islamfilm Fitna van Geert Wilders. Misschien circuleerde daarom gisteren voor de ambassade het onjuiste gerucht dat Nederland iets te maken had met de film.”