Abu-Shakour eerste gekozen premier Libië sinds val Gaddafi

Jibril (links) nam vorige week nog van voorzitter Mustafa Abdel Jalil de machtsoverdracht door de Nationale Overgangsraad (NTC) naar het eerste gekozen parlement voor zijn rekening. Foto Reuters / Esam Al-Fetori

Het Libische parlement heeft gisteravond een nieuwe premier gekozen. Mustafa Abu-Shakour, die lange tijd streed tegen de dictatuur van wijlen Moammar Gaddafi, moet het land in rustiger vaarwater zien te krijgen na de aanval op het Amerikaanse consulaat waarbij de Amerikaanse ambassadeur om het leven kwam.

Abu-Shakour, die nu actief is als vice-premier, wordt gezien als een compromis; hij ligt goed bij zowel conservatieve moslims als bij de liberalen. Hij is de eerste gekozen regeringsleider sinds de val van Gaddafi en wist zijn tegenstrever Mahmoud Jibril, oppositieleider van het eerste uur, voor te blijven. Abu-Shakour kreeg 96 stemmen, Jibril bleef steken op 94 stemmen.

De eerdere interim-regeringen in Libië werden fel bekritiseerd. Ze zouden inefficiënt zijn en niet in staat zijn de problemen op te lossen waar het zwaar verdeelde land mee kampt. Een van de grootste problemen is de macht van gewapende milities. Ze hebben soms complete steden onder controle en ondermijnen de autoriteit van de centrale regering in Tripoli.